Vlada predlaže novi zakon o gradnji

Novi zakon o gradnji, čiji je konačni prijedlog danas podržala hrvatska Vlada trebao bi ukloniti nepotrebne administrativne prepreke i pojednostaviti postupak dobivanja dozvola potrebnih za gradnju. L

Novost, koju zakon donosi je objedinjavanje upravnog postupka za lokacijske i građevinske dozvole, pa se umjesto dosadašnja dva uvodi samo jedan postupak.

Zakonom se utvrđuje da voditelji gradilišta moraju imati položen stručni ispit. Na tome, istaknuo je ministar zaštite okoliša Božo Kovačević, inzistiraju građevinska poduzeća, koja već imaju takve stručnjake, a kako bi se izišlo u susret i obrtnicima (koji takve stručnjake u pravilu nemaju), određeno je razdoblje od godinu dana u kojem bi voditelji gradilišta morali položiti stručni ispit.

Novi zakon o gradnji sadrži i odredbu po kojoj bi se građevine sagrađene bez građevinske dozvole do 15. veljače 1968. smatrale sagrađenima na temelju pravomoćne građevinske dozvole.

Kovačević ističe da je novi zakon o gradnji dio zakonskog paketa u kojem su i zakoni o prostornom uređenju, te o zatečenoj bespravnoj gradnji. Riječ je o stotinama tisuća bespravno sagrađenih objekta, rekao je Kovačević, najavljujući da će uskoro pred Vladu i zakonski tekst o sanaciji bespravne gradnje.

Uz spor ministra znanosti Gvozdena Flege i potpredsjednika Gorana Granića, Vlada je Saboru uputila konačni prijedlog zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, kako ga je predložilo resorno ministarstvo.

Taj prijedlog predviđa da se potpuna pravna integriranost Sveučilišta provede najkasnije do konca 2008. odnosno u roku pet godina, dok je Granićev prijedlog da fakulteti pravnu osobnost zadrže još samo godinu dana nakon donošenja zakona.

Granić amandmanima predlaže da se otvori mogućnost restrukturiranja zagrebačkoga Sveučilišta, odnosno mogućnost da se određeni broj fakulteta i umjetničkih akademija izdvoji iz toga i osnuje posebno sveučilište. Traži i da se umjesto dva osnuje jedno Nacionalno vijeće za visoko obrazovanje i znanost.

Flego je rekao?kako se o tome razgovaralo već četiri puta i kako se svaki puta nakon toga Granić javi s istim tezama, te ocijenio "da to na neki način postaje psihički neodrživo". Flego je kazao i kako je loše vrijeme i neodgovarajuće mjesto za takav tip rasprave, te da takvoga Granićeva "nekolegijalnog čina u obliku amandmana" danas nije trebalo biti.

Raspravu je zaključio premijer Ivica Račan zatraživši od svih ministara da budu spremni pretrpjeti razlike u mišljenju i poručivši da razlike u pristupu za članove Vlade mogu i moraju biti psihički održive. Račanova je ocjena da između koncepta zakona i Granićevih amandmana nema toliko "dramatične" razlike.

S današnje sjednice Vlada je Saboru na donošenje uputila i konačne prijedloge Zakona o zaštiti tržišnoga natjecanja i Zakona o elektroničkim medijima.

(Hina) bn/um mć

Pročitajte više