Vlada predlaže zakonsku zabranu kloniranja ljudi

ZAKONOM o medicinski pomognutoj oplodnji čiji je prijedlog danas utvrdila Vlada, predlaže se zabrana kloniranja ljudskog bića, trgovanja spolnim stanicama ili zamecima, kao i zamjenskog majčinstva.

Pravo na umjetnu oplodnju po tom bi zakonskom prijedlogu mogla dobiti i žena koja živi sama, ali ne i u istospolnoj zajednici.

Prijedlog zakona predviđa i pravnu i psihološku pomoć prije umjetne oplodnje te tajnost svih podataka.

Predviđa se ustrojavanje državnog registra u kojem će se voditi evidencije o donacijama sjemenskih i jajnih stanica, te precizira da se stanice jednog davatelja mogu koristiti za rođenje najviše troje djece.

Identitet davatelja sjemena, po predloženom zakonu, moći će se otkriti samo iznimno za medicinski opravdane razloge nakon što dijete navrši 15 godina.

Značajnu ulogu u provedbi zakona imat će nacionalno povjerenstvo u kojem će biti zdravstveni stručnjaci te stručnjak sa područja prava, psihologije, sociologije, predstavnik vjerskih zajednica.

Ovim zakonskim prijedlogom, koji je danas Vlada uputila Saboru, Hrvatska bi nakon 26 godina ponovno zakonski regulirala to medicinski i etički osjetljivo područje.

Vlada se suglasila i s projektom financiranja zdravstvenih ustanova do 2009. koji predviđa nastavak obnove ratom oštećenih bolnica u Vukovaru i Lipiku, osuvremenjivanje kliničkih bolnica Dubrava i Merkur, te Klinike za plućne bolesti Jordanovac, kao i poboljšanje zdravstvene usluge na otocima.

Za projekt je potrebno ukupno 346 milijuna kuna, a financirat će se podjednako zajmom Razvojne banke i sredstvima državnog proračuna.

Vlada je upoznata i s provedbom nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga u prošloj i pretprošloj godini.

Brojka od skoro 18,5 tisuća registriranih ovisnika nije konačna, treba je pomnožiti s 3 odnosno 5, kaže potpredsjednica Valde Jadranka Kosor.

Upozorila je i na porast broja smrtnih slučajeva ovisnika - prošle godine bilo ih je 95, a 1998. 37, kao i na zabrinjavajući podatak da su prošle godine registrirane 42 majke ovisnice.

Pročitajte više