Vlada proglasila izvanredno stanje u glavnom gradu Tajlanda

BANGOKOM, glavnim gradom Tajlanda, patroliraju vojna oklopna vozila, nakon što je vlada, nesposobna da se suprotstavi prosvjednicima koji su jučer prekinuli summit azijskih zemalja, proglasila izvanredno stanje.

Vojska kaže kako njihova prisutnost na ulicama glavnog grada nije znak nadolazećeg državnog udara, nego mjera poduzeta da bi se uspostavio red. Nekoliko sati nakon što je premijer Amhisit Vejjajiva proglasio izvanredno stanje, vojna su vozila izašla na ulice.

Blamaža pred cijelom Azijom

Tajlandska vlada vrlo se teško uspijeva izboriti s brojnim prosvjednicima koji već mjesecima paraliziraju tu državu, a koji su jučer odnijeli veliku pobjedu, nasilno prekinuvši važan smumit azijskih zemalja ne kojemu je Tajalnd trebao dobiti znatnu novčanu pomoć. Čelnici su morali biti evakuirani helikopterom.

Oko tisuću prosvjednika jučer je upalo u odmorište Pattaya, u kojemu se skupilo 16 čelnika zemalja istočne Azije. Istodobno, ogroman broj prosvjednika harao je ulicama Bangoka, uništavajući pred sobom auto za koji su smatrali da je premijerov, dok su neki pretukli vozače koji su im dobacivali uvrede.

Dekret za izvanrednim stanjem zabranjuje okupljanja grupa većih od pet ljudi, zabranjuje novinske izvještaje "štetne za javnost" i dopušta vladi da pozove vojsku kako bi spriječila ulične nerede.

"Sljedeća tri ili četiri dana bit će ključna za dokazivanje ove vlade u vraćanju mira i reda u zemlju. Vlada će bez predrasude poduzeti mjere protiv onih koji su bili upleteni u jučerašnji incident", rekao je Abhisit.

Abhisit se također obavezao kako će protiv prosvjednika koji su jučer upali na summit u Pattayi poduzeti brze zakonske korake i privesti ih pravdi.

Prosvjedi nakon prosvjeda nakon prosvjeda...

Prosvjedi koji Tajland paraliziraju od prosinca prošle godine zapravo su samo nastavak problema koji Tajlandom vladaju otkad je vojska 2006. izvela državi udar i svrgnula kontroverznog premijera Thaksina Shinawate.

Uslijedile su dvije godine vojne vlasti, tijekom koje je zemlja bila mirna, ali su istodobno bila kršena građanska prava i cenzurirani mediji. Kad je vojska prošle godine predala vlast, na izborima je pobijedila stranka sastavljena od Thaksinovih bivših stranačkih kolega.

Ta je pobjeda na ulice izvela brojne protivnike bivšeg premijera, koji su čak i na tjedan dana u studenom zatvorili glavni aerodrom u Bangoku. Nedugo nakon toga Vrhovni je sud naredio raspuštanje Thaksinovih pristaša, pa je izabrana Abhisitova vlada.

No, da cijela stvar bude krajnje bizarna, Thaksinovi pristaše mobilizirali su svoje prosvjednike, čiji se broj od prosinca na ovamo popeo na oko 100 tisuća. Samo od instaliranja nove vlasti zemlja je izgubila oko 6 milijardi dolara prihoda od turizma, što su presudna sredstva za državu kojoj je turizam glavni prihod.

Situacija tajlandskim vlastima očigledno izmiče kontroli i svi vjeruju kako je sasvim izvjesno da bi Tajland mogao vrlo uskoro doživjeti svoj 19. vojni udar.

J.D.
Foto: AFP

Pročitajte više