Vlada: Program navodnjavanja zaživjet će već ove godine

VEĆ ove godine u Hrvatskoj bi trebao započeti Program navodnjavanja poljoprivrednih površina u kojemu bi uz državu trebale sudjelovati i lokalne jedinice, zainteresirane domaće, ali i strane tvrtke.

Da se država ozbiljno misli posvetiti tom programu potvrđuje i najava iz Banskih dvora da će sredstva za program biti rezervirana već u Državnom proračunu za ovu godinu. O kojem je iznosu riječ još uvijek nije poznato. Sam program testirat će se kroz pilot-projekt u osječkom IPK-a.

Prošlogodišnja nezapamćena suša dodatno je upozorila na zabrinjavajući podatak da se u Hrvatskoj navodnjava manje od jedan posto poljoprivrednih površina i da se Hrvatska po tome nalazi na dnu europske ljestvice.

Nova Vlada je već nekoliko puta izrazila odlučnost da se u navodnjavanju naprave iskoraci i da se pri tom koriste iskustva drugih, prije svih Izraela koji je u navodnjavanju bez premca u svijetu.

Na posljednjoj vladinoj sjednici u Splitu premijer Ivo Sanader poručio je da je projekt navodnjavanja stoljetni projekt kojemu se treba ozbiljno posvetiti.

U Banskim dvorima potvrdili su da resorno Ministarstvo poljoprivrede užurbano radi na danoj mu zadaći da do konca ožujka pripremi programe podizanja više od sedam tisuća hektara novih vinograda, voćnjaka i maslinika, te nasade lavande.

Nove nasade Hrvatska treba podići prije ulaska u Europsku uniju jer će u trenutku ulaska to biti znatno teže ili gotovo nemoguće.

U Banskim dvorima ističu kako u podizanju trajnih nasada misle koristiti već stečena iskustva u samoj Hrvatskoj konkretno u Istri, gdje su posljednjih godina podignuti brojni novi vinogradi.

Pročitajte više