Marić uzeo Crkvi kako bi učenici imali za prijevoz

Foto: FAH, Shutterstock

VLADA Republike Hrvatske održala je  telefonsku sjednicu s koje je podnijela amandman na Prijedlog Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu i projekcije za 2017. i 2018. godinu.


Amandmanom se predlaže preraspodjela u iznosu od 32.000.000 kuna kojom se financijski plan Ministarstva financija smanjuje za iznos od 22.000.000 kuna i to za:

- potpore vjerskim zajednicama (Sveta stolica i RH) - 10.000.000 kn

- granične prijelaze – 5.000.000 kn

- u dijelu upravljanja sustava javnim financijama na administraciji i upravljanju i kapitalnim projektima – 6.000.000 kn

- opremanje u okviru djelatnosti carinskog i poreznog sustava – 1.000.000 kn

Unutar financijskog plana Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta predlaže se preraspodjela u iznosu od 10.000.000 kuna u dijelu kapitalnih investicija u osnovnom školstvu  i visokom obrazovanju.

Ukupna sredstva u iznosu od 32.000.000 kuna preraspodjeljuju se na poziciju javnog međumjesnog prijevoza za učenike u okviru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Amandmanom se ne mijenja ukupni iznos sredstava planiran u Prijedlogu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. godinu i projekcijama za 2017. i 2018. godinu, već se mijenja Posebni dio Prijedloga državnog proračuna Republike Hrvatske za 2016. i projekcija za 2017. i 2018. godinu. Navedene promjene odrazit će se i na Opći dio proračuna.

Marić: Crkva će sudjelovati


Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je u utorak saborske zastupnike da je Vlada na telefonskoj sjednici utvrdila amandman na prijedlog ovogodišnjeg proračuna kojim će se osigurati subvencioniranje prijevoza učenika na prošlogodišnjoj razini raspodjelom na drugim proračunskim stavkama, a dijelom i smanjenjem sredstava za Katoličku crkvu.

"Na telefonskoj sjednici Vlade utvrđeno je da će se prijevoz izvršiti kako je do sada bilo, a uštede će se ostvariti dijelom kroz druge stavke u razdjelu Ministarstva znanosti, većim dijelom na razdjelu Ministarstva financija, kroz 15-ak stavki. I Crkva će sudjelovati, u tom dijelu je Hrvatska biskupska konferencija proaktivno sudjelovala u ovoj problematici i na tom dijelu ćemo napraviti određenu korekciju", kazao je Marić tijekom saborske rasprave o prijedlogu ovogodišnjeg državnog proračuna.

Napomenuo je da je potrebno neko vrijeme za tehničke korekcije, jer su davanja za Crkvu obveza iz međunarodnog ugovora, ali da će amandman biti na vrijeme poslan Saboru.

Dovoljno novca i za prava branitelja

Marić je obrazložio i smanjenje razdjela Ministarstva branitelja, ističući da je polazna osnova za izradu proračuna bila preliminarno izvršenje 2015. te da je isti princip primijenjen i na Ministarstvo branitelja.

"Bez obzira što samo do maloprije bili bez ministra branitelja, vodili smo brigu o proračunu Ministarstva", kazao je Marić te poručio da neće nedostajati novca za trajna prava branitelja.

 

Pročitajte više