Vlada RH u vezi s ugovorom o NE Krško

VLADA RH uputila je Hrvatskom saboru mišljenje da ´ne prihvati Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o potvrđivanju Ugovora između Vlade RH i Vlade Slovenije o uređenju statusnih i drugih pravnih odnosa vezanih uz ulaganje, iskorištavanje i razgradnju NE Krško´, što ga je predložio Klub zastupnika HSLSa, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću sa zatvorenog dijela današnje Vladine sjednice.

U tome zakonskom prijedlogu HSLS predlaže prestanak važenja Ugovora s obrazloženjem da ga slovenska strana nije ratificirala.

Vlada ne podržava donošenje toga prijedloga zakona ´budući da je slovenski parlament ratificirao Ugovor te bi, sukladno tome, hrvatski partner trebao ući u punom smislu u vlasništvo svog dijela NE Krško, uz dogovor o međusobnim financijskim odnosima za razdoblje nakon 1. siječnja 2002.´, ističe se u priopćenju.

Inače, Klub zastupnika HSLS-a svoj je prijedlog uputio u saborsku proceduru prije nego što je slovenski parlament prije nekoliko dana ratificirao Ugovor u vezi s NE Krško.

Vlada je također Hrvatskom saboru predložila da ne prihvati prijedlog zakona o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, predlagatelja Pavla Kalinića i Stjepana Živkovića, jer taj prijedlog zakona ne definira pojam Fonda te nije jasno o kakvoj je vrsti Fonda riječ.

S tim u vezi Vlada je donijela Zaključak kojim se zadužuju ministarstva financija, gospodarstva te hrvatskih branitelja da, u suradnji s drugim nadležnim tijelima, u što kraćem vremenu izrade prijedloge propisa koji bi, uz ostalo, regulirali raspolaganje dionicama namijenjenih hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, navodi se u priopćenju.

Vlada je također Hrvatskom saboru predložila da ne prihvati Prijedlog zakona o proglašenju Parka prirode Papuk, predlagatelja Marka Baričevića, za promjenu granica Parka prirode Papuk s 336 kilometra četvornih na 346,56 kilometara četvornih.

Vlada je zadužila Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja da - na temelju odgovarajućih stručnih podloga i ukupne valorizacije područja, uvažavajući potrebe i interese lokalnog stanovništva - predloži odgovarajuće granice Parka prirode Papuk na način da se sačuvaju prirodne, estetske, ekološke, odgojno-obrazovne, kulturno-povijesne i turističko-rekreacijske vrijednosti Parka.

Vlada nije podržala izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi koje su predložili saborski zastupnici Nikola Ivaniš i Dario Vasilić. Vlada ostaje kod svog stajališta koje je dostavljeno Hrvatskome saboru 7. studenog 2002., te ističe da je, zbog potrebe cjelovitih i sveobuhvatnijih izmjena i dopuna tog Zakona, produljen rok za njegovu izradbu.

Iako Vlada načelno podupire inicijativu da se sustav donacija i podrške svima koji žele humanitarno djelovati riješi kroz poboljšanje važećih zakona, kao i stvaranje zakonskih mogućnosti za oslobađanje poreznih opterećenja na hranu koja se donira u humanitarne svrhe, Hrvatskom saboru predlaže da ne prihvati prijedlog ´moralne deklaracije´ ´Hrana za sve´ zastupnice Vesne Škare Ožbolt.

Naime, kako se ističe u Vladinu priopćenju, u obrazloženju prijedloga zastupnice Škare-Ožbolt navode se netočni podatci o broju siromašnih, odnosno onih koji žive u bijedi. Također su iznijete netočne ocjene o Programu borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, stoji u priopćenju.

Vlada također načelno podržava prijedlog izmjena i dopuna Statuta Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, no smatra da bi, prije potvrde prijedloga od strane Hrvatskog sabora, bilo potrebno razmotriti mogućnost da se u njega ugradi i dopuna članka 23. kojom bi se propisala visina naknade za rad članova Upravnog vijeća i njegovih radnih tijela.

Pročitajte više