Vlada RH: Uz Međunarodni dan ljudskih prava - slavlje, ali i pitanja i dileme

Obilježavanje dana donošenja Opće deklaracije kao Međunarodnog dana ljudskih prava razlog je za slavlje, ali otvara i mnoga pitanja i dileme, zadovoljstva s postignutim, ali i nezadovoljstva zbog neučinjenog, te obvezuje, stajalište je hrvatske Vlade objavljeno danas u povodu 10. prosinca, Dana ljudskih prava.

"Obilježavanje tog dana poziva na promišljanja o stvarnosti suvremenog svijeta u kojem proces globalizacije čini vidljivijima njegove nesavršenosti, gospodarske, socijalne, kulturne i političke neuravnoteženosti", kaže se u vladinu priopćenju.

"U vremenu sve učestalijih oružanih sukoba, porasta opasnosti od terorizma, siromaštva i bolesti, otvara se pitanje - jesmo li shvatili poruku Opće deklaracije, jesmo li se s njom saživjeli u svakodnevnom životu pojedinca, države i svijeta u cjelini. Ostaju otvorena pitanja kako doseći visoko postavljene ciljeve univerzalne primjene instrumenata i principa ljudskih prava te kako ih održati", napominje se, uz ostalo, u vladinu priopćenju.

Vlada također smatra da "Republika Hrvatska, kao mlada država, želi svojim razvojem i sazrijevanjem pridonijeti ostvarivanju ljudskih prava, kako na lokalnoj tako i globalnoj razini, podižući dostojanstvo čovjeka što je moguće više". Vođena tim ciljem Vlada ističe da nastoji svoj pravni poredak uskladiti s najvišim međunarodnim standardima.

"Svjesni nužnosti, ne samo prihvaćanja, već i primjene zadanih standarda, želimo u taj proces uključiti, uz tijela državne vlasti, i čitavo društvo. Želja nam je u tom nastojanju, kroz obrazovanje za ljudska prava, promicanje ravnopravnosti spolova, suzbijanje svih oblika diskriminacije, prevenciju i suzbijanje trgovanja ljudima, zaštitu djece i drugih osjetljivih skupina, pružiti vrijedan primjer čitavoj međunarodnoj zajednici", kaže se u priopćenju.

Zbog čestog narušavanja načela Opće deklaracije, uz dan njezina donošenja Vlada poziva sve borce za ljudska prava na intenziviranje aktivnosti usmjerenih na premošćivanje jaza između deklaracijom postavljenih ideala i njihova ostvarenja te na ustrajnost u toj misiji.

(Hina) pp/ggrb mć

Pročitajte više