Vlada Saboru u hitnu proceduru uputila prijedlog Zakona o medijima

HRVATSKA Vlada s današnje je sjednice u hitnu saborsku proceduru uputila Prijedlog zakona o medijima, a premijer Ivica Račan najavio je da će Vlada uskoro izići i s prijedlogom izmjena Kaznenog zakona i prijedlogom da se za uvredu i klevetu uvede novčana kazna, a ne kazna zatvora, i to za sve građane, a ne samo novinare.

Članovi Vlade kvalitetnim su ocijenili predloženi zakon o medijima koji je dio zakonodavnog paketa kojeg treba uskladiti s europskim standardima.

Ministar kulture Antun Vujić ističe da su vrijednosne pretpostavke predloženog zakona osiguranje neovisnosti medija, kako vanjske neovisnosti tako i unutarnje. Ističe i načelo da javnost ima pravo znati sve što mediji transferiraju iz različitih područja, ali i da ima pravo znati i sve o medijima. Stoga je zakonom predviđeno da bi nakladnici jednom godišnje morali objaviti informacije o programskoj osnovi, vlasničkoj strukturi, prosječnoj nakladi i prihodima u poslovanju.

Po prvi put, naglašava Vujić, razrješava se i pitanje ograničavanja koncentracije i borbe protiv medijskog monopola. Prema zakonskim odredbama, nedopuštenom koncentracijom smatralo bi se kada broj prodanih primjeraka nakladnika jednog ili više informativnih dnevnika ili tjednika prelazi 40 posto na mjerodavnom tržištu tih dnevnika odnosno tjednika. Tada nakladnik ne bi mogao biti vlasnik ili stjecati udjele u vlasništvu drugog općeinformativnog tiska.

Zakon polazi od načela da se "na pero odgovara perom, a ne tužbom", rekao je Vujić. Stoga se posebna pažnja posvećuje pravu na ispravak i na odgovor.

Zakonski tekst predviđa da se nematerijalna šteta ispravlja najprije ispravkom i isprikom, a tek potom tužbom koja bi se rješavala po hitnom postupku.

Kao jedan od bitnih elementa predloženog zakona Vujić je istaknuo pravo novinara na tužbe Upravnom sudu zbog uskrate javnih informacija.

Ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović naglašava pak da je pripremljen i Zakon o pravu na pristup informacijama.

Kao načela predloženog zakona o medijima Vujić ističe i pravo novinara da odbije izvršavanje naloga koji je protivan pravilima novinarske struke i etike, konzultativno pravo novinara pri imenovanju ili razrješavanju glavnog urednika, uvođenje klauzule savjesti, te odredbe koje se tiču distribucije tiska.

Predloženi će zakon porezne obveznike, kako se navodi u obrazloženju koštati 2,6 milijuna kuna koliko bi trebalo osigurati u proračunu za iduću godinu, a od toga će 1,8 milijuna kuna biti potrebno za plaće novih stručnjaka u resornom ministarstvu.

Pročitajte više