Vlada SAD-a pokreće projekte lokalne samouprave u RH

AMERIČKA će vlada potpisati Memorandume o razumijevanju s tridesetak hrvatskih gradova i općina, čime će biti definirana suradnja između lokalne samouprave i Projekta reforme lokalne samouprave Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), priopćilo je u utorak američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Projekt prije svega pruža tehničku potporu jačanju sposobnosti lokalne samouprave za učinkovitije izlaženje u susret potrebama građana, i stvara pretpostavke za pridruživanje Europskoj uniji.

USAID-ov Projekt reforme lokalne samouprave, čija je vrijednost 19 milijuna dolara, višegodišnje je nastojanje usmjereno na uvođenje suvremenih sustava javne uprave u većinu od 565 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, ističe se u priopćenju.

Ovoga će tjedna memorandume potpisati Gvozd, Okučani i nekoliko susjednih općina, dok su prošlog tjedna memorandume o ovom projektu potpisali gradovi Karlovac, Slavonski Brod i Hrvatska Kostajnica, te općine Dvor, Jasenovac, Hrvatska Dubica, Sunja, Topusko i Donji Kukuruzari i Majur.

U sadašnjoj i budućim fazama, projekt će nastaviti manjim jedinicama lokalne samouprave pružati priliku za upoznavanje s iskustvima u upravljanju financijama i imovinom, lokalnom gospodarskom razvoju, informacijskom menadžmentu i javnoj nabavi.

Američka agencija za međunarodni razvoj je najveća organizacija vlade Sjedinjenih Država za međunarodnu pomoć. Sjedinjene Države su u razdoblju od 1992. godine hrvatskim građanima pružile pomoć u vrijednosti većoj od 405 milijuna dolara, većinom kroz programe USAID-a, stoji u priopćenju.

(Hina) pp/xvk ydv

Pročitajte više