Vlada se boji spajanja prosvjeda: Čobanković sa seljacima već od osam ujutro

"MINISTAR Čobanković zvao je prije nekoliko minuta te je rekao da dolazi ujutro u osam sati u Ferovce. Prethodno je bilo rečeno da će biti sastanak u 18 sati, no očigledno se predomislio" rekao je oko 16 sati, za Index vođa prosvjeda seljaka Dragutin Dukić  predsjednik koordinacije udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Prosvjednicima se iz sata u sat pridružuje sve više seljaka, a trenutno su blokirane ceste u tri županije. Do srijede se predviđa da će biti blokade u svim županijama kada se pridruže ribari i predstavnici nekih sindikata. Čobanković je negdje oko 14 sati rekao kako prosvjednici nemaju razloga izlaziti na cestu te da se radi o manjoj šačici seljaka. No, čini se da situacija izmiče kontroli jer je hitno tražio da se sastanak umjesto u 18 sati prebaci ujutro u osam sati.

U Vladi strah od spajanja prosvjeda

Iz Vlade navodno strahuju da bi se za sutra predviđeni prosvjedi građana koji traže rušenje Vlade, mogli spojiti sa seljacima. 

"Glupo je da se svake godine idemo na cestu zbog istih stvari. No očigledno se drugačije ne može" rekao je Dukić dodajući da trenutno ima 70 traktora u Ferovcu te oko 200 prosvjednika. Prosvjednici-seljaci blokirali su ceste u Varaždinskoj županiji na dva mjesta, a malo prije 16 sati krenula je blokada cesta i u Bjelovarskoj županiji.

"Svakim satom sve nas je više, a vrhunac očekujem u srijedu kada će blokadama biti obuhvaćena svaka županija u Hrvatskoj", rekao je za Index Dukić.

Blokade u Ferovcu i na prilazu Varaždinu

Podsjetimo, seljaci su se odlučili na prosvjed kako bi podsjetili Čobankovića i Kosor, koji ih nisu htjeli primiti, da nisu dobili ono što im pripada po zakonu. Seljake krajem prošlog tjedna nitko nije mogao primiti ni na Markovu trgu, a njihove probleme tek je poslušao predsjednik Ivo Josipović.

Danas je u 11 sati krenuo prosvjed u Požeško-slavonskoj županiji u Ferovcu kraj Kutjeva. Ondje oko 70 traktora blokira raskrižje prometnica koje vode prema Našicama, Slavonskom Brodu i Požegi. Iza podneva najavljeno je još prosvjednika kako bi se mogla blokirati državna cesta Požega-Našice. 

Počelo i u Bjelovaru

Prosvjeduje se i u Varaždinu, gdje je malo iza 11 sati dvadesetak traktora blokiralo državnu cestu D2 kraj mjesta Poljanec, a promet iz Ludbrega prema Varaždinu odvija se zaobilaznim pravcima. Od sutra se prosvjedi očekuju i u Vukovarsko-srijemskoj županiji te u Osječko-baranjskoj.

Prosvjedi su, kako doznajemo, prijavljeni policiji a za sada nije bilo incidenata. Policija na okolnim raskrižjima preusmjerava promet lokalnim i županijskim cestama.

Kako je bilo i najavljeno malo prije 16 sati počelo je prosvjed u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Za sada ima 10 traktora, a prema najavama do kraja dana trebalo bi ih biti i više. Prosvjednici su blokirali državnu cestu između Garešnice i Kutine u mjestu Rogoža.


Mlinarić: Sjajno u poljoprivredi, može biti jedino Čobankoviću i njegovoj obitelji

U mjestu Rogoža, na državnoj cesti između Garešnice i Kutine prosvjednike seljake vodi predsjednik udruge Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić.

"U 60 dana nije bilo ni jednog sastanka s Čobankovićem. Prošlog tjedna tražili smo ga i na Markovu trgu, a sada trči odmah u osam ujutro u Ferovce. Oni u Vladi su zbog svojeg ponašanja dozvolili ovako stanje", rekao je Mlinarić za Index dodajući kako će se i on sutra naći u Ferovcima kada dođe Čobanković. Kako je naglasio od kada je Čobanković postao potpredsjednik Vlade gotovo uopće ne vodi računa o svom resoru.

Od Čobankovića, kako je rekao, neće se tražiti nikakvo potpisivanje nekih sporazuma ili kompromisnih rješenja već će se tražiti poštivanje zakona. Onog trenutka kada Vlada isplati seljacima ono što im pripada po zakonu, seljaci će prekinuti blokade cesta. 

"Ja ne znam kako Čobanković ovih dana može reći da je trenutno sjajno stanje u poljoprivredi. Odakle mu to!? Pa možda je dobro njemu i njegovoj obitelji ali nama nije", rekao je Mlinarić za Index podsjetivši kako neće ponoviti grešku od prije godinu dana kada je Čobanković sam birao s kime će pregovarati od seljaka te je tako došao do "kompromisnog" rješenja koje je zapravo najviše odgovaralo Vladi.

"Ti 'pregovarači' tada nisu ni znali što su potpisali", rekao je Mlinarić na kraju podsjetivši se na prošlogodišnje prosvjede seljaka.

Zahtjevi seljaka: Poštujte zakone!

Nakon što su seljaci počeli blokirati ceste ministar Čobanković nazvao je vođu prosvjeda Dukića danas oko dvanaest sati te zatražio hitan sastanak.

"Da, istina je. Čobanković je nazvao i dogovorili smo sastanak s njim sutra u 18 sati. Bez obzira na sastanak prosvjedi će trajati dok se ne prihvate naši uvjeti. Smatramo da je postupak ove Vlade vrlo neozbiljan kada su se tek sada javili i to na ovakav način. Dok nismo izašli na ulice, nisu nas htjeli ni primiti", rekao je Dukić za Index.

Zahtjevi seljaka su isplata poticaja u stopostotnom iznosu, legalizaciju poljoprivrednih objekata, smanjenje cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta, isplatu kapitalnih ulaganja iz 2008. i 2009. godine te da komercijalne banke smanje kamatne stope na kredite kao i donošenje strategije poljoprivredne proizvodnje. 

Dukić: Nemamo veze s politikom

"Mi samo tražimo ono što nam po zakonu pripada. Ne zanima nas nikakva politika, ne tražimo nikakve povlastice ni nešto neuobičajeno. Samo ono što nam i pripada po zakonu. Od naših zahtjeva ne odustajemo!", rekao je Dukić dodajući kako imaju podršku niza sindikata, branitelja, a njihovom prosvjedu pridružit će se i ribari. 

"Želimo samo da se poštuju zakoni da hrvatski građani mogu normalno kupovati proizvode hrvatskih seljaka. Našoj zemlji osim zakona koji se ne poštuju nedostaje i strategija za poljoprivredu. Sve je ovo neozbiljno od strane sadašnje Vlade", zaključio je Dukić na kraju.

Čobanković prosvjednicima: Uhvatite se posla


"Ne razumijem zašto se prosvjeduje!", rekao je danas prozvani ministar Čobanković nakon sastanka s predstavnicima HUP-a, dodajući kako su osim svinjogojstva prilike u poljoprivredi izuzetno povoljne. Ponovio je i kako je u stalnom kontaktu s poljoprivrednicima te da mu je općenito nejasna situacija oko prosvjeda u kojima ionako sudjeluje, kako je rekao, tek par prosvjednika.

"Vjerujem da je riječ o općoj prosvjedničkoj psihozi", naglasio je Čobanković dodajući kako poticaji idu uobičajeno kao što idu još od 2004. godine. Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade tvrdi da neće biti boljeg trenutka za poljoprivredu nego što je trenutno.

"Uz ovakve cijene poljoprivrednih proizvoda, a sada se već zna da će cijena pšenice biti vrlo visoka, kao i cijene uljarica, kukuruza i ostalih proizvoda te uz red isplate poticaja kakav jest, ne vidim razloga za prosvjede", rekao je Čobanković predloživši seljacima da se intenzivno "uhvate posla" jer ovako povoljno razdoblje za poljoprivredu neće trajati neograničeno.

Pročitajte više