Vlada smijenila kompletnu Upravu HEP-a, otpremnine će koštati 4,2 milijuna kuna!

VLADA je zbog afera u HEP-u odlučila smijeniti ne samo Ivana Mravka već i kompletnu Upravu HEP-a. Upravu HEP-a dosad su činili, podsjetimo, Nikola Rukavina, Stjepan Tvrdinić, Željko Kljaković Gašpić, Ivan Mravak, Darko Dvornik i Željko Tomašić. Šuškalo se da bi na istoj sjednici zbog afera u Podravki mogao biti smijenjen i ministar gospodarstva i potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ali svi su ministri zasad dobili potporu Vlade.

Mravkovu smjenu se najavljivalo već više od dva mjeseca. Pisalo se kako će ga Vlada smijeniti ne samo zbog afera, od kojih gotovo svakodnevno neka procuri u medije, već i "za primjer drugim šefovima gubitaških tvrtki".

Mravak je smjenu navodno dočekao na ručku s ostalim članovima Uprave, a o odluci Vlade obaviješten je preko telefona nakon što je svojim kolegama rekao da su "smijenjeni zbog napisa u medijima".

Za otpremninu 4,2 milijuna kuna!

Mravaka i ostale članove uprave smjena ne bi trebala previše zaboljeti, s obzirom da im je odlukom Nadzornog odbora omogućeno pravo na pozamašne otpremnine u iznosu od 18 plaća, te uz dodatak bonusa. Mravak tako ima pravo na otpremninu od milijun kuna, dok je otpremnina ostalih članova Uprave nešto skromnija i iznosi "samo" 800.000 kuna! Kad se svi ti iznosi zbroje, dolazi se do vrtoglavih 4,2 milijuna kuna koliko će HEP vjerojatno morati isplatiti smijenjenim članovima Uprave. No, ni to nije sve; Mravak i ostali imaju pravo i na otkup službenog automobila Audi kao i na 20-godišnje police životnog osiguranja koje vrijede 60.000 eura!

Umjesto Mravka na čelo HEP-a dolazi pomoćnik ministra gospodarstva, Leo Begović

Mravka će na čelu Uprave HEP-a zamijeniti Leo Begović, pomoćnik ministra gospodarstva. Begović je rođen 1970. godine u Dubrovniku. Diplomirao je 1997. godine na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, a stručnim usavršavanjem 2001. godine dobio je i certifikat savjetnika za primjenu standarda ISO 9001.

Od 1998. do 2001. godine radio je kao stručni suradnik - savjetnik predsjednika Županijske komore HGK u Čakovcu. Od 2001. do 2005. godine radio je kao predsjednik Županijske komore HGK Čakovec. U 2005. godini Vlada RH imenovala ga je pomoćnikom ministra gospodarstva, rada i poduzetništva. Begović je također bio član Vijeća za europske integracije HGK od 1999. do 2004. godine.

Čobanković i Kalmeta pokušavaju "oprati" Mravka

Iako je Mravak, zajedno sa cijelom Upravom, smijenjen nakon dugotrajnog medijskog prozivanja, ministri u Vladi Jadranke Kosor tom odlukom nisu, čini se, sasvim oduševljeni. Bivšeg predsjednika Uprave HEP-a pokušali su "oprati" Petar Čobanković i Božidar Kalmeta. Čobanković je tako kazao kako vjeruje da Mravak nije kriv već je smijenjen "zbog principa", kao i da sama kaznena prijava koja je protiv njega podignuta zbog "afere Buljubašić" ništa ne dokazuje, a sličan stav ima i Kalmeta. "Kaznena prijava ne znači da je Mravak kriv, ali ipak je treba shvatiti ozbiljno", rekao je ministar prometa.

Od milijunskih gubitaka, do svakodnevnog otkrivanja novih afera

Klupko se počelo odmatati nakon što je otkriveno da je Mravak prikrivao milijunske gubitke te tvrtke nastale jer je HEP na međunarodnom tržištu kupovao struju po cijeni dvostruko većoj od realne, a potom je po četiri puta manjoj cijeni preprodavao, čak i u susjednu BiH.

Pod povećalom su se potom našle visoke plaće i imovinske kartice članova Uprave. Kopanje po HEP-ovim platnim listama dovelo je do otkrića "HDZ-ovog vojnika" Rade Buljubašića, kojeg je plaćao HEP, a svakog je jutra uredno na posao dolazio u stranku.

Nakon Buljubašića, otkriveni su i slučajevi Mravkovog savjetnika, umirovljenog generala Ivana Kapulara te brata saborskog zastupnika Petra Mlinarića, Nikole Mlinarića, koji je prije pet godina zaposlen kao direktor Sektora korporativnih financija i riznice HEP-a, a ima završenu samo višu ekonomsku školu, kao i elektromontera Stjepana Tvrdinića, koji je, navodno "po HSS-ovoj liniji", u četiri godine napredovao do člana Uprave.

HEP prijeti otkazima, DORH češlja po sumnjivim poslovima

Ubrzo su isplivale i afere sa stanovima, a pisalo se i kako je Mravak oštetio HEP poklonivši HAC-u 300 milijuna kuna. Otkriveno je i nekoliko poslova "teških" po desetke milijuna eura, koji su se dodjeljivali bez natječaja. Govorilo se i o tome da je HEP plaćao stotine tisuća kuna dekanu Ekonomskog fakulteta Darku Tipuriću za besplatne ugovore. Tipurić je te navode demantirao i rekao kako mu se podmeće.

Sve to je bilo dovoljno da se Državno odvjetništvo upusti u detaljno češljanje poslovanja HEP-a, a sam HEP zaprijeti "krticama" unutar tvrtke, koje su svakodnevno medije servisirale novom dozom informacija o kriminalnim radnjama - otkazima.

Pročitajte više