Vlada spašava proračun; skuplji kruh, mlijeko i benzin

HRVATE očekuju nova poskupljenja, koje će uzrokovati Vladin naum spašavanja ovogodišnjeg proračuna. Osim što će smanjiti rashode, Vlada kani povećati poreze.

Kabinet Vlade očekuje izvještaj stručnjaka, a postoje tri solucije. Prva je ukidanje nulte stope PDV-a, druga uvođenje poreza na mobitele ili povećanje trošarine na benzin. Ukine li se nulta stopa PDV-a lijekovi, kruh, mlijeko i knjige bit će skuplji između 7 i 9%.

Kako piše Večernji list, ministar financija Šuker mogao bi ukinuti nultu stopu PDV-a i uvesti međustopu između 7 i 9%, ali izbjeći vraćanje stope od 22%.

Ovakav savjet dao je nedavno i Dimitrij Demekas iz MMF-a, jer kako je rekao, EU ne tolerira porezna izuzeća ni na kakve prozvode, što će uskoro morati ukinuti i Hrvatska.

Odluku će donijeti Sabor, a prijedlozi izmjena zakona na dnevni red će doći krajem ovog mjeseca.

Ekonomski stručnjaci za Večernji list su komentirali kakvu bi odluku mogla donijeti Vlada:

“Što god Vlada odluči, mora uzeti u obzir da smije povećati samo porez na potrošnju, on mora biti lako naplativ, treba donositi dnevni priljev i ne smije izazvati značajan rast cijena”. - rekao je dr. Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta.

Dr. Danijel Nestić misli da se nulta stopa PDV-a na kruh i mlijeko ne bi trebala mijenjati, a da bi se trebalo štedjeti na smanjivanju troškova i subvencijama, odnosno odustati od olakšica i poticaja.

Porezne olakšice u sustavu na dohodak srezane su od ove godine i dosežu najviše 12 tisuća kuna, a najvjerojatnije je da će se sljedeće godine promijeniti i poticaji za stambenu štednju.

Pročitajte više