Vlada Srbije optužuje UNMIK za ekološku katastrofu

BEOGRAD je u ponedjeljak uputio oštar prosvjed voditelju misije UN-a na Kosovu (UNMIK) Michaelu Steineru jer ga UNMIK nije obavijestio o izljevu fenola iz kosovske termoelektrane ´Obilić´ u rijeku Sitnicu a koji preko rijeke Ibar, prijeti ekološkom onečišćenjem vode u središnjoj Srbiji i ekološkom katastrofom velikih razmjera.


U zaključku s današnje sjednice Vlade Srbije navodi se da je zbog izlijevanja otrovnih materija u Ibar ugroženo više od sto tisuća građana Kraljeva, ali potencijalno i drugih gradova u Srbiji.


Od UNMIK-a je zatraženo da se utvrdi kako je došlo do incidenta, da se spriječi dalje izlijevanje fenola i omogući stručnim ekipama iz Srbije obilazak termoelektrane ´Obilić´ kako bi utvrdile stvarno stanje.

´Vlada Srbije će upoznati i međunarodnu javnost s tom ekološkom situacijom i njezinim posljedicama, kao i s potencijalom ekološke katastrofe širih razmjera ako se ne zaustavi istjecanje fenola´, navodi se u priopćenju Vlade.

U Beogradu su se danas sastali i predstavnici srbijanskih ministarstava za ekologiju i energetiku s predstavnicima UNMIK-a, kazao je novinarima šef Koordinacijskog centra za Kosovo Vlade Srbije. Dogovoreni su novi kontakti tehničkih ekipa obiju strana jer su mjerenja ´pokazala da je u Obiliću ustanovljena 300 puta veća koncentracija fenola od dopuštene´

Anđelka Mihajlov, ministrica za zaštitu životne okoline, naglasila je da je fenol u vodi toksičan za mikroorganizme, otrovan za ljude, a da bi njegovo duže zadržavanje u povećanoj koncentraciji u vodi ili na tlu moglo dovesti do povećane katastrofe. Srbijanski stručnjaci nisu još dobili odobrenje UNMIK-a da odu na Kosovo u pomognu spriječiti katastrofu, upozorila je Mihajlov.

Pročitajte više