Vlada sutra o tehničkoj provedbi odluke o privremenom financiranju

VLADA premijera Ivice Račana sutra bi trebala donijeti odluku o raspodjeli rashoda i izdataka državnih tijela i drugih proračunskih korisnika u prvom tromjesečju iduće godine prema ekonomskim klasifikacijama i programima.

To je ustvari tehnička provedba odluke o privremenom financiranju u prvom tromjesečju iduće godine, koju je Sabor usvojio 11. rujna ove godine.

Tim su dokumentom proračunski izdatci u tom razdoblju utvrđeni u iznosu 18,7 milijardi kuna, što je jedna četvrtina rashoda ovogodišnjeg proračuna.

Prošli saziv Hrvatskog sabora novom je sazivu, koji se tek mora konstituirati prepustio donošenje državnog proračuna za iduću godinu. Kako bi do tada država i institucije koje se financiraju iz proračuna, mogle normalno funkcionirati, Vlada je predložila, a Sabor i prihvatio odluku o privremenom financiranju.

Slično se postupilo i 2000., kada je odlazeća vlada Zlatka Mateše prepustila novoj koalicijskoj vladi Ivice Račana da donese državni proračun za 2000.

U Banskim se dvorima danas doznaje da su Vladine koordinacije razmatrale i program obnove Vukovara od 2004. do 2008. koji bi se sutra mogao naći pred Vladom koja će održati samo zatvorenu sjednicu.

Pred Vladom će se naći i nekoliko tehničkih odluka, uz ostalo i odluka o državnim jamstvima za financijsko praćenje novogradnje u riječkom Brodogradlištu "3. maj".

Pročitajte više