Vlada sutra odlučuje hoće li sa 2,5 milijuna dolara pomoći Lencu

HRVATSKA Vlada sutra bi trebala donijeti odluku da li će sa 2,5 milijuna dolara pomoći zatvaranju financijske konsolidacije brodogradilišta Viktor Lenac.

Izvori bliski Banskim dvorima procjenjuju da sadašnje raspoloženje govori kako bi Vlada mogla odobriti tih 2,5 milijuna dolara, te time pomoći da se izbjegne stečaj Lenca.

No, iako nitko ne želi komentirati posljednje izjave, želje i ambicije predsjednika Uprave Lenca Damira Vrhovnika, jer smatraju da je to pitanje dioničara, izvori iz Banskih dvora procjenjuju kako Vrhovnik nema podršku dioničara i bankara.

Kako se može doznati u Banskim dvorima, ni dioničari niti banke u poslovnom odnosu s Lencem nisu skloni Vrhovniku kao predsjedniku, ali ni kao članu Uprave, kao i Nadzornog odbora.

Isti izvori navode i kako dva milijuna dolara koja bi Vrhovnik dao za utjecaj u Lencu nemaju veze ni s financijskom konstrukcijom za spas Lenca, niti ičim drugim.

Informaciju da bi Vrhovnik dao dva milijuna dolara za financijsko restrukturiranje Lenca, ali i da to direktno ovisi o njegovu budućem utjecaju na poslovanje brodogradilišta kroz Upravu ili Nazdorni odbor, objavio je današnji "Novi list" prenoseći pismo Vrhovnika dioničarima i bankarima.

Na sutrašnjem, zatvorenom dijelu Vladine sjednice slučaj Lenac formalno će se naći kao informacija o tijeku pregovora kreditora o financijskom restrukturiranju tog brodogradilišta, s prijedlogom zaključaka.

Dioničari i banke jučer su postigli načelni dogovor o financijskoj konsolidaciji Viktora Lenca, ali za zatvaranje te konstrukcije nedostaje još 2,5 milijuna dolara s koliko bi trebala pomoći hrvatska Vlada.

"Pred Vladom je nova dilema - je li moguće osigurati tih dodatnih 2,5 milijuna dolara i završiti priču o Lencu", izjavio je jučer u Saboru potpredsjednik Vlade Slavko Linić. Priznao je pritom kako u sadašnjem političkom trenutku, kada se Vladu optužuje da je ušla u drugu fazu investicijskog ciklusa Lenca, neće biti jednostavno donijeti tu odluku.

Pročitajte više