Vlada u Splitu darovala nekretnine Crkvi

Screenshot: Twitter (Vlada HR)

DANAS je od 12 sati održana sjednica vlade u Splitu.

To je peta sjednica vlade izvan Zagreba, a većinom je posvećena razvoju Grada i Splitsko-dalmatinske županije, za što će kroz brojne projekte ukupno biti uloženo dvije milijarde kuna.

Oko 30 točaka na dnevnom redu

Vlada je do sada održala sjednice u Vukovaru, Kninu, Osijeku i Sisku tematski vezane uz grad i županiju u kojoj se održava, pa je tako i u Splitu na dnevnome redu bilo 30-ak točaka, a nakon sjednice bit će potpisano i 30 ugovora.

Nakon Izvješća o dosad učinjenom i o budućim projektima vezanima uz Split i Splitsko-dalmatinsku županiju, što je bila prva točka sjednice, na dnevnom redu su bile 33 točke o projektima.

Vlada je tako pokrenula aktivnosti radi uvrštenja na listu strateških projekata nekoliko projekata, a o njima će biti usvojeni i zaključci o realizaciji.

Darovali zemljište Crkvi

Prijedlog odluke o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske u k.o. Split (dio bivše vojarne Sv. Križ Dračevac) Splitsko-makarskoj nadbiskupiji predstavio je ministar Goran Marić.

"Na zahtjev Splitsko-makarske nadbiskupije bit će joj darovano 25 nekretnina bivše vojarne Sv. Križ Dračevac, površine preko 36.000 metara kvadratnih", rekao je ministar i dodao kako će na tom prostoru biti izgrađeni vrtić i škola te kako je vrijednost nekretnine preko 4 milijuna kuna.

Dodao je i kako će biti izvršen prijeboj za tu vrijednost, pa Crkvi u zamjenu za ovo darovanje neće biti vraćene neke od nekretnina koje su joj oduzete za vrijeme komunističke vladavine.

Predstavljen projekt Tehnološkog parka

Ministrica Dalić i ministar Marić predstavili su prijedlog zaključka u vezi sa stvaranjem preduvjeta za realizaciju projekta Tehnološkog parka Split te prijedlog zaključka o darovanju nekretnina u vlasništvu Republike Hrvatske u k.o. Split (dio bivše vojarne Sv. Križ Dračevac) Gradu Splitu, u svrhu izgradnje Tehnološkog parka Split i Prometnog centra Grada Splita.

Prijedlozi su usvojeni.

Prijedloge zaključaka o iskazivanju interesa za osiguranje stanova za djelatne vojne osobe s rasporedom službe na području Splita u Sinja predstavio je ministar Krstičević koji je dodao i kako mu je drago da se važni projekti realiziraju i da se održava sjednica vlade u Splitu. Zaključak je usvojen.

Prijedlog zaključka u vezi s uvođenjem projekta eKomunikacije na Trgovačkom sudu u Splitu i Stalnoj službi tog suda u Dubrovniku predstavio je ministar Lovrinović. Zaključak je usvojen.

Prijedlog zaključka u vezi s promicanjem ulaganja u Splitsko-dalmatinsku županiju predstavila je ministrica Dalić. Zaključak je usvojen.

Predstavljeni projekti iz resora ministarstva zdravstva i obrazovanja

Prijedlog zaključka u vezi s unaprjeđenjem dostupnosti, bržeg i kvalitetnijeg pružanja pravovremene i odgovarajuće zdravstvene zaštite u hitnim slučajevima na otocima, uključujući dijagnostičke postupke za utvrđivanje potrebe hitne intervencije i transporta, u okviru projekta brzih brodica predstavio je ministar Kujundžić.

Potom je predstavio prijedlog zaključka u vezi s Projektom izgradnje i opremanja objedinjenog hitnog bolničkog prijema Kliničkog bolničkog centra Split i Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije na jednoj lokaciji.

Prijedlozi su usvojeni.

Potom je ministrica Divjak predstavila prijedlog zaključka u vezi s Programom postakademskog zapošljavanja i stjecanja upravljačkih sposobnosti studenata kroz nastavne baze Sveučilišta u Splitu i stručnu praksu. Prijedlog je usvojen.

Ministrica Murganić predstavila je prijedlog zaključka o realizaciji projekta Centra za mlade – Multimedijalnog kulturnog centra u Splitu. Zaključak je usvojen.

Projekti ministarstva kulture 

Premijer je potom najavio projekte iz resora ministarstva kulture koje je predstavila ministrica Obuljen.

Prvi na redu bio je prijedlog zaključka u vezi s pružanjem stručne pomoći u realizaciji Projekta Arheološkog parka Salona.

Nakon toga predstavila je i prijedlog zaključka u vezi s rješavanjem pitanja vlasništva, očuvanja, obnove i upravljanja podrumima Dioklecijanove palače.

"Radi se o tome da sve što se nalazi ispod zemljišta nekretnine knjiži se nekretnini iznad. Te zgrade su nastale prije nego su sami podrumi iskopani. Grad je obavio predradnje nužne kako bismo mogli pristupiti izradi propisa kojim će se ovo pitanje urediti. Rješavanjem pitanja Dioklecijanovih podruma možemo riješiti i probleme u drugim sredinama u kojima dođe do važnih arheoloških nalazišta", rekla je ministrica. Zaključak je usvojen.

Najavljen projekt saniranja Karepovca

Ministar Ćorić predstavio je i prijedloge zaključka u vezi s projektom izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, realizacijom projekta sustava navodnjavanja polja Bunina te realizacijom projekta sustava navodnjavanja Imotsko-bekijskog polja. Zaključci su usvojeni. 

Potom je ministar Goran Marić predstavio prijedlog odluke o darovanju nekretnina u k.o. Kamen Gradu Splitu, u svrhu sanacije odlagališta komunalnog otpada Karepovac koji je usvojen. Nakon njega ministar Ćorić predstavio prijedlog zaključka u vezi s projektom sanacije odlagališta otpada Karepovac koji je također usvojen.

Ministar Zdravko Marić je potom predstavio prijedlog zaključka u vezi s imenovanjem radne skupine za analizu projekta Spaladium centra. Vlada će prema zaključku u roku od 30 dana imenovati članove radne skupine koji će predstaviti moguća rješenja. Zaključak je usvojen.

Ministar Butković najavio je projekte izgradnje i rekonstrukcije nekoliko cesta

Ministar Butković govorio je o prijedlogu zaključka o pokretanju aktivnosti radi uvrštenja projekata: Novi ulaz u Split - čvor Vučevica na A1 - tunel Kozjak - čvor na DC8- Trajektna luka Split.

Potom o novoj multimodalnoj platformi Splitske aglomeracije Solin - Stobreč - Dugi Rat - Omiš, o projektu povezivanja brzom prigradskom željeznicom kolodvora Split, u trajektnoj luci Split sa  Zračnom lukom Split te izgradnji intermodalnog čvora novog glavnog kolodvora Split. Prijedlog je usvojen.

Potom je posebno predstavio zaključke vezano za realizaciju svakog od projekata. Svi zaključci su usvojeni.

Ministar je potom predstavio prijedlog zaključka u vezi s Projektom rekonstrukcije i izgradnje ceste Supetar - Pučišća - Povlja - Sumartin na otoku Braču te prijedlog zaključka u vezi s realizacijom Projekta rekonstrukcije i dogradnje čvora Dugopolje na autocesti A1 Zagreb - Split – Dubrovnik. Oba prijedloga su usvojena.

Nakon njih, ministar Butković predstavio je prijedlog zaključka u vezi s Projektom rekonstrukcije križanja državnih cesta DC8 i DC512 i županijske ceste ŽC6197 u Makarskoj koji je također prihvaćen.

Ministar Butković je predstavio i prijedlog zaključka u vezi s Projektom poboljšanja prometne povezanosti otoka Hvara: Poljice - Sućuraj - Drvenik - čvor Ravča te prijedlog zaključka u vezi s projektima izgradnje spojnih cesta čvor Zagvozd - granica Bosne i Hercegovine i Dicmo - obilaznica (Križice) - Krivodol kod Sinja.

Prijedlozi zaključaka su usvojeni.

Premijer se obratio ministrima

Premijer se zahvalio ministru Medvedu na organizaciji obljetnice u Okučanima. Zahvalio se i ministru Paviću i rekao kako najbrže smanjujemo nezaposlenost te kako smo po tom pitanju u top pet država EU-a.

"U petak smo u savjetovanje stavili tri zakonska prijedloga koja se odnose na rješavanje pitanja blokiranih. Očekujemo sugestije, ideje koje mogu poboljšati prijedloge zakonskih izmjena", rekao je premijer kratko o problemu blokiranih.

Zahvalio je i predsjedniku HVZ-a Anti Sanaderu na proslavu za dan svetog Florijana. 

Premijer je nakon uvodnog govora dao riječ ministrima čiji resori su imali projekte vezane uz Splitsko-dalmatinsku županiju. O svojim projektima govorili su ministrice Pejčinović-Burić i Žalac te ministri Medved i Tolušić.

Zadnja je riječ uzela potpredsjednica vlade, Martina Dalić. Rekla je kako se poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije po aktivnosti svrstavaju odmah iza poduzetnika grada Zagreba te kako koriste dosta EU sredstava.

Opara: Ovo je prekretnica razvoja hrvatskog juga

Premijer je u uvodu rekao kako će sve odluke donesena na sjednici biti za boljitak Splitsko-dalmatinske županije. Riječ je potom preuzeo gradonačelnik Opara rekavši kako je ova sjednica točka preokreta.

"Ovo je prekretnica koja će dati osnovu za razvoj cijelog hrvatskog juga", rekao je Opara.

Govorio je i župan Splitsko-dalmatinske županije koji je rekao kako je sjednica vlade u Splitu nakon 14 godina velika i važna stvar.

Dodao je kako se nada da će ova sjednica vlade biti prekretnica za razvoj županije.


Pročitajte više