Vlada: U zaštitarstvu ne smije biti nikakvog monopola

HRVATSKA Vlada danas je odbacila kao potpuno neutemeljene i uvredljive tvrdnje koje su se mogle čuti u javnosti o navodnim interesima članova Vlade u daljnjem poslovanju zaštitarskih tvrtki, jer upravo Vlada zastupa stav da u toj djelatnosti ne smije biti nikakvog monopola.

U priopćenju Vladina Ureda za odnose s javnošću navodi se da su se u javnosti putem pojedinih medija pojavile pogrešne interpretacije Vladinih odluka i stavova o zaštitarskoj djelatnosti, naročito u vezi tržišne pozicije tvrtke ´AKD Zaštita´.

Prijedlog kojim se određuje lista državnih institucija i tvrtki koje bi zaštitarske usluge ugovarale izravno sa ´AKD Zaštitom´ nije prošao Vladine koordinacije, kaže se u priopćenju.

Razlog je upravo u tome što on ne odgovara Vladinom jasno iskazanom stavu da zaštitarska djelatnost treba biti izložena tržištu, bez bilo kakvog i bilo čijeg monopola, uz strogi nadzor držanja i nošenja oružja.

Takve su, uostalom, intencija i odrednice Zakona o toj djelatnosti, koji je upravo u saborskoj raspravi, kaže se u priopćenju Vladinog ureda za odnose s javnošću.

Udruga zaštitarskih djelatnosti danas je ustvrdila da je AKD Zaštita bez javnog natječaja u posljednje vrijeme dobila nekoliko poslova zaštite u državnim tvrtkama te da je nezakonito preuzela i poslove u nekim privatnim trgovačkim društvima.

Pročitajte više