Vlada ukida pečate

Foto: FAH, 123rf

VLADA će na sutrašnjoj sjednici donijeti zaključak kojim namjerava ukinuti pečate. Druga točka dnevnog reda sutrašnje sjednice nazvana je "Reformska mjera ukidanja upotrebe pečata", a zaključkom se zadužuju tijela državne uprave da analiziraju propise iz svojih nadležnosti i promjene ih tako da ukinu obveznu upotrebu pečata za pravne i fizičke osobe. Upotreba pečata ukinut će se "u upravnim, sudskim i drugim postupcima, poslovnoj komunikaciji i drugim radnjama".

Ušteda od šest milijuna kuna

U Vladi se nadaju da će ukidanje pečata „doprinijeti modernizaciji poslovnih procesa i poboljšanju usluga tijela državne uprave prema građanima uz istodobno podupiranje gospodarstva kroz operacionalizaciju stvaranja jednostavnijeg poslovnog okruženja“. U kolovozu prošle godine bivša je vlada izračunala da bi se samo ukidanjem pečata u procesu pokretanja poslovanja uštedjelo gotovo šest milijuna kuna.

Nemaju rokove, ali imaju povjerenstvo

U zaključku nije naveden rok u kojem će se ukinuti upotreba pečata, ali je imenovana Radna skupina koja bi trebala pratiti provedbu "reformsku mjeru ukidanja upotrebe pečata". U Radnu skupinu su imenovani dr. sc. Jakša Puljiz, glavni koordinator za Europski semestar i strukturne reforme, Davor Huić, posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske za unutarnju politiku, Zdenka Pogarčić, ravnateljica Ureda za zakonodavstvo, Andrea August, pomoćnica ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost, Ksenija Linarić iz Hrvatske udruga banaka i Petar Lovrić iz Hrvatske udruga poslodavaca.

Radna skupina će Vladu za tri mjeseca prvi put izvijestiti dokle su stigli s ukidanjem pečata, a dužna je provesti i edukacijsku kampanju o ukidanju pečata.
 

Pročitajte više