Vlada: Uskoro državna matura

VLADA je danas poslala Saboru na donošenje zakon slijedom kojega bi se osnovao Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, institucija koja bi uz ostalo provodila i državnu maturu.

U hrvatskom obrazovnom sustavu sada nema vanjskog odnosno egzaktnog vrednovanja učeničkih postignuća i rada obrazovnih ustanova, upozorio je resorni ministar obrazovanja Dragan Primorac na sjednici Vlade.

Centar bi provodio međunarodne ispite i međunarodne usporedne analize u obrazovanju, izrađivao banke zadataka, testove i ostale ispitne materijale, a gradio bi se u Zagrebu, u Ilici 246, na mjestu gdje će se nalaziti i Zavod za školstvo.

Za gradnju Centra i za ostale troškove država će do 2007. godine izdvojiti 39,2 milijuna kuna, a Centar bi trebao zapošljavati 35 zaposlenika.

Vlada je prihvatila ugovor s vladom Kraljevine Švedske koja će sa 1,4 milijuna švedskih kruna (1,13 milijuna kuna) poduprijeti Ministarstvo europskih integracija u koordiniranju, upravljanju i praćenju financijske pomoći EU.

Premijer Ivo Sanader pri tom je pozvao sve ministre da se dobro pripreme za korištenje sredstava iz predpristupnih fondova unije, te da koriste iskustva drugih država.

To su bespovratna sredstva, podsjetio je ministre, i upozorio ih da treba voditi računa o svim pojedinostima, jer ponekad problem u dobivanju sredstava može biti čisto tehnički.

Samo je jedna država iskoristila sva sredstva koja su joj tako bila stavljena na raspolaganje, argumentirao je premijer svoje upozorenje.

Velikoj Gorici i Cavtatu Sanader je čestitao na Srebrnom cvijetu, nagradi Europske asocijacije za okoliš i cvijeće, za očuvanje okoliša i suživot građana i prirode.


Pročitajte više