Vlada utvrdila državni proračun za 2005.

RASHODI središnjeg državnog proračuna iduće će godine iznositi 90,9 milijardi kuna, a prihodi 86,7 milijardi kuna, prijedlog je proračuna za 2005. koji je Vlada s današnje sjednice uputila u saborsku proceduru.

Vlada je Saboru uputila prijedloge zakona vezane za poreznu reformu, konkretno zakone o porezima na dohodak i na dobit.

Prijedlog proračuna pokazuje da će Vlada podupirati makroekonomsku stabilnost kroz smanjenje deficita i konsolidaciju javnih financija, istaknuo je premijer Ivo Sanader.

Za iduću godinu se planira ukupni deficit opće države od 3,7 posto BDP-a što je, kaže ministar financija Ivan Šuker, 2,6 postotnih poena manje u odnosu na prošlogodišnji deficit od 6,3 posto.

Prema Šukerovim riječima, deficit državnog proračuna od 4,5 milijarde kuna pokrit će se planiranim prihodima od privatizacije, prije svega Ine.

Iduće godine, upozorava Šuker, trebat će otplatiti 12,3 milijarde kuna dugova, a za kamate je potrebno 4,5 milijarde kuna. Kada se tome doda i 3,2 milijarde kuna potrebnih za financiranje deficita HAC-a i HC-a, država će se iduće godine zadužiti za 19,8 milijardi kuna.

Ministar je otklonio sve prigovore o manjim ulaganjima u cestogradnju. Iduće godine se za Hrvatske autoceste (HAC) planira ukupno 4,9 milijardi kuna, a za Hrvatske ceste (HC) 2,1 milijardi kuna, pa su ukupna ulaganja u cestogradnju oko sedam milijardi kuna, kazao je.

Po ocjeni premijera Sanadera, proračun za iduću godinu izraz je Vladinih težnji da se uhvati u koštac sa svim strukturnim reformama i u administraciji i u pravosuđu, važnu ulogu imaju poljoprivreda, infrastrukturni projekti, a odraz je i Vladinih obećanja vezanih za socijalu i izdvajanja za porodiljne naknade, branitelje i slično.

Tako će Ministarstvo znanosti i obrazovanja iduće godine na raspolaganju imati 8,7 milijardi kuna, Ministarstvo mora 6,2 milijarde kuna, Ministarstvo obitelji skoro šest milijardi, Ministarstvo pravosuđa 1,9 milijardi kuna, a Ministarstvo poljopriverde 2,8 milijardi kuna.

Resori u kojima se nalaze zavodi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje na raspolaganju će imati i najveće iznose, Ministarstvo gospodarstva gotovo 26 milijardi kuna, a zdravstva 18,1 milijardu kuna.

Ministarstvo obrane će pak raspolagati sa 3,6 milijardi kuna, a unutarnjih poslova sa 3,4 milijarde kuna.

I dok će većina ministarstava u idućoj godini raspolagati s najčešće četiri do pet posto više sredstava nego u ovoj godini, Hrvatski sabor bi trebao dobiti čak 72,4 posto više sredstava ili ukupno 232 milijuna kuna.

Suglasi li se Sabor, Vlada će u idućoj godini umjesto ovogodišnjih 120 milijuna na raspolaganju imati 176 milijuna kuna, ili 12 posto više. Ured predsjednika države iduće godine bi iz proračuna trebao dobiti 44,6 milijuna kuna, što je 15 posto više nego u ovoj godini.

Prvi je put Vlada Saboru uz prijedlog proračuna za iduću godinu uputila i projekcije proračun za 2006. i 2007. Ti dokumenti, ocjenio je Sanader, stvaraju realne pretpostavke da Vlada ispuni što je obećala - da pokrene Hrvatsku.

Saboru je upućen i prijedlog zakona o porezu na dohodak, kojim se predviđa povećanje neoporezivog dijela dohotka sa sadašnjih 1500 na 1600 kuna, što će smanjiti prihode proračuna za oko 870 milijuna kuna, istaknuo je ministar Šuker.

Uz to povećavaju se faktori osobnih odbitaka za uzdržavane članove obitelji, predlaže da se porezne olakšice mogu kumulirati do najviše 12.000 kuna, te regulira oporezivanje sportaša i umjetnika.

U sustavu poreza na dobit ukinulo bi se oporezivanje dividende, te jednokratni otpis imovine, temeljem čega bi država ubrala 780 milijuna kuna.

Pročitajte više