Vlada zabranjuje isplatu plaća na račune banaka koje fizički nisu u Hrvatskoj?

Foto: Patrik Maček/PIXSELL, Index

POSLOVNI DNEVNIK danas je objavio da Ministarstvo pravosuđa predlaže da se poslodavcima zabrani isplaćivanje plaće radnicima na račune banaka koje fizički nisu registrirane u Hrvatskoj.

Prema prijedlogu Ovršnog zakona, koji još mora proći saborsku proceduru, a očekuje se da će proći, banka će imati novu definiciju koja će glasiti:

"Banka jest kreditna institucija, osnovana prema zakonu kojim se uređuje poslovanje kreditnih institucija, pod kojom se podrazumijeva banka, štedna banka i podružnica strane banke sa sjedištem u Republici Hrvatskoj", (glava prva, članak 2. točka 22).

U postojećem Ovršnom zakonu piše tek kako izraz "banka" označava banku i svaku drugu pravnu osobu koja obavlja poslove platnog prometa.

Kako pojašnjava Poslovni, važeći zakon samo se naslanja na postojeće propise o poslovanju tog tipa financijaša, koji su inače u domeni Ministarstva financija i pod kontrolom Hrvatske narodne banke. Čak ni u Zakonu o kreditnim institucijama, dodaju, o čijem se provođenju brine HNB, ne postoji uvjet da se banka mora fizički registrirati u Hrvatskoj. Umjesto toga, temeljni je uvjet da tvrtka koja želi poslovati kao banka mora dobiti odobrenje za rad od HNB-a.

"To je suprotno EU regulativi"

Poslovni tvrdi kako je vlada novim Ovršnim zakonom odlučila zaustaviti ulazak Revoluta, N26 i drugih sličnih europskih fintech kompanija na hrvatsko tržište te da je to suprotno EU regulativi i politici jedinstvenog digitalnog tržišta koju provodi Europska komisija.

Naime, EU bankarska putovnica omogućuje banci da se registrira u jednoj državi članici, pri njenoj središnjoj banci ishodi tu putovnicu i zatim s njom slobodno može poslovati u svim drugim članicama Unije. "Jedino što još mora je pri ulasku na svako nacionalno tržište o tome obavijestiti, tj. ‘notificirati’ tamošnju središnju banku", pojašnjavaju u Poslovnom te dodaju kako objašnjenje Ministarstva pravosuđa još nisu dobili.

Pročitajte više