Vladajuća japanska stranka se već odlučila za novog premijera



JAPANSKI ministar financija Naoto Kan, poznat po tome da nema puno dlaka na jeziku i da se voli suprotstavljati birokraciji, dobio je potporu svoje stranke i trenutno je jedini izgledni kandidat za novog premijera te zemlje.

Kan, 63-godišnjak koji trenutno služi i kao zamjenik premijera, objavio je da će se sutra natjecati na stranačkim izborima Demokratske stranke, koja će birati nasljednika Yukija Hatoyame, premijera koji je jučer dao ostavku zbog neispunjenja predizbornih obećanja.

Budući da Demokratska stranka kontrolira veći dio mjesta u donjem domu parlamenta, gotovo je sigurno da će njen novi predsjednik postati i novi premijer. Novi premijer morat će se pozabaviti negativnim stavom javnosti prema trenutnoj vladi, i to pred izbore za gornji dom parlamenta, koji bi trebali biti održani u srpnju. Na tim će izborima Demokratska stranka vidjeti kako joj je javnost naklonjena nakon što je prošlog kolovoza s trona svrgnula Liberano demokratsku stranku.

Kan jedini izgledni kandidat

Smatra se da je Kan dobar izbor za takav zadatak, jer ga javnost percipira kao principijelnog političara koji se ne libi sukobiti s birokracijom. Postao je jako popularan 1996. godine, kad je kao ministar zdravstva otkrio vladini zataškavanje opće zaraze virusom HIV-a kod pacijenata koji pate od hemofilije.

Kao izglednog kandidata za predsjednika Demokratske stranke smatralo se i ministra vanjskih poslova Katsuya Okadu, ali on je danas rekao da se neće kandidirati, nego da će podržati Kana. Isto je najavio i ministar prometa Seiji Meahara.

Zasad je jedini Kanov protukandidat Shinji Tarudoko, predsjednik odbora za okoliš Demokratske stranke, malo poznat političar koji ima potporu nekih mlađih članova stranke.

Pročitajte više