VLADAJUĆA KOALICIJA DŽIBUTIJA POBIJEDILA NA IZBORIMA

Vladajuća koalicija Džibutija dobila je svih 65 parlamentarnih mjesta u prvim potpuno višestranačkim izborima održanim u toj maloj državi na obali Crvenog mora, priopćeno je u subotu.

Provladina Unija za predsjedničku većinu (UMP), koja okuplja četiri stranke, dobila je 62 posto glasova na izborima održanim u petak, a oporbena Unija za demokratsku alternativu (UAD), u okviru koje su također četiri stranke, dobila je 37 posto. Prema izbornim pravilima, stranka koja dobije većinu u nekom okrugu dobiva sva parlamentarna mjesta tog okruga, te se moglo dogoditi da oporba uopće ne uđe u parlament.

Džibuti je imao jednostranački sustav nakon 1977., kada je dobio neovisnost od Francuske, a 1997. je uveo ograničeni višestranački sustav. Na izborima 1997. provladine stranke također su osvojile sva mjesta u parlamentu. Puni višestranački sustav uveden je prošle godine.

Ova pretežito muslimanska država s oko 650.000 stanovnika služi kao baza američkim snagama koje nadgledaju regiju u okviru svojih antiterorističkih aktivnosti.

Pročitajte više