Vladajuća koalicija želi ponovno uvesti obvezan vojni rok

Foto: FAHj

NA SABORSKOM odboru za obranu vladajući su se složili kako bi trebalo ponovno razmotriti uvođenje obaveznog vojnog roka.

Tijekom rasprave na saborskom Odboru za obranu jednoglasno je podržano razrješenje načelnika glavnog stožera Oružanih snaga Drage Lovrića te imenovanje novog načelnika Mirka Šundova. MOST-ova Ines Strenja Linić poručila je kako bi trebalo razmisliti o uvođenju služenja vojnog roka, ali na dobrovoljnoj bazi, kao i aktivnijem korištenju pričuve, javlja RTL.

HDZ-ov Stevo Culej odlučan je - želi obavezno služenje vojnog roka.

SDP-ov Dragovan protiv - to će puno koštati

"Zalagat ću se za obavezno služenje vojnog roka da se u ovom trenutku podjela u državi mladići koji služe rok prepoznaju kao svoji, da nema više podjela sjevera i juga Hrvatske", rekao je Culej, a uz njega su stali i Pero Ćorić iz HSP AS-a te ministar obrane Josip Buljević.

"Razgovarali smo o tome, ja to podržavam, ali se radi o tome koliko ćemo imati sredstava i kakvi su naši trenutni prioriteti", objasnio je Buljević.

Predsjednik Odbora, SDP-ov Igor Dragovan, ne slaže se s njima. On vjeruje kako je odluka iz 2006., koja je ukinula služenje vojnog roka, bila dobra.

"Vojni rok, koliko ja znam, iziskuje velika novčana davanja. U prošlom mandatu napravljen je iskorak što se tiče pričuve, treba je podići na drugačiju razinu, a što se tiče obaveznog vojnog roka, ja nisam za to", kazao je Dragovan.

Pročitajte više