Vladajuća petorka danas o američkom zahtjevu

ČELNICI pet vladajućih koalicijskih stranaka započeli su sa sastankom na kome će ih predsjednik SDPa i premijer Ivica Račan izvijestiti o svom posjetu Ateni gdje je u petak grčkom premijeru Costasu Simitisu, predsjedatelju Europskog vijeća, predao zahtjev za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, doznaje se neslužbeno od izvora bliskih petorki.

Čelnici koalicije, neslužbeno se doznaje, trebali bi donijeti i odluku o američkom upitu za korištenje hrvatskog zračnog prostora te baza za opskrbu zrakoplova gorivom u slučaju rata u Iraku.

Premijer Račan u petak je izjavio da je Hrvatska određene upite o tome koje usluge može pružiti u slučaju iračkog rata dobila u obliku ´non-papera´, koji je upućen i drugim zemljama, no da Vlada još o tome nije donijela odluku.

Prije donošenje odluke Račan je najavio i konzultacije s partnerima u EU.

Zbog važnosti vanjskopolitičkih tema, pretpostavlja se da će rasprava o međustranačkoj suradnji i odnosima unutar vladajuće koalicije pasti u drugi plan.

Na današnjem sastanku prvi bi puta trebao sudjelovati i novi predsjednik LS-a Ivo Banac, a predsjednika Libre Jozu Radoša, koji je, kako se doznaje od istog izvora, zbog obveza najavio izostanak, zamijenit će netko iz vrha stranke.

Pročitajte više