Vladajući DOS štiti Miloševićevu financijsku oligarhiju, tvrdi ICG

NAKON smjene režima Slobodana Miloševića 5. listopada 2000. godine, vladajuća koalicija DOS štiti Miloševićevu financijsku oligarhiju, a zauzvrat dobija stranačko financiranje, što se odražava na reformske pomake u Vladi Srbije, tvrdi se u novom izvještaju Međunarodne krizne skupine (ICG) u Srbiji i Crnoj Gori, čiji dio je u četvrtak objavio beogradski dnevnik "Balkan".

Kako prenosi list, direktor Međunarodne krizne skupine za Srbiju i Crnu Goru James Layon tvrdi da su srbijanskog premijera "ubili policija i Državna sigurnost (BIA)", koju bi "trebalo rasformirati kao i Crvene beretke, jer je, kako tvrdi, riječ o kriminalnoj organizaciji.

Srbijanski premijer Zoran Živković "pokušava balansirati između dva krila u Demokratskoj stranci", u kojoj postoji "reformističko krilo" i ono "koje je više orijentirano prema biznisu", a "pravi reformisti" u Srbiji su danas ministri Božidar Đelić (financija), Goran Svilanović (vanjskih poslova), Aleksandar Vlahović (privatizacije), Goran Pitić (ekonomski odnosi s inozemstvom) i Boris Tadić (obrane), prenosi list.

"Sada, ne samo mi u Međunarodnoj kriznoj skupini, nego i međunarodna zajednica, imamo osjećaj da je većina ljudi u vladi i opoziciji nekako kompromitirana svojim kontaktima s organiziranim kriminalom i da svi znaju nešto jedni o drugima i kao da se međusobno ucjenjuje", stajalište je Layona, koji tvrdi da u Srbiji još postoji veza između kriminala i političkog života, te da se to ne odnosi jedino na stranke G17 plus, Miroljuba Labusa i Građanski savez, Gorana Svilanovića.

Najnoviji izvještaj Međunarodne krizne skupine Layon je najavio prošloga tjedna na konferenciji za novinare povodom rješenja MUP-a Srbije kojim mu je odbijeno produženje vize i boravka u Srbiji, nakon čega mu je MUP ipak odobrio daljnjih godinu dana boravka.

(Hina) ttag br

Pročitajte više