Vladajući i oporba dogovorili pitanje za referendum: Jeste li za članstvo Hrvatske u EU?

NA POSEBNOM sastanku održanom danas u Saboru nova vlast i oporba su se dogovorili da se referendum o EU održi 22. siječnja te da će pitanje na listiću biti "Jeste li za članstvo Hrvatske u Europskoj uniji".

"Hrvatski laburisti i HDSSB imaju nešto drukčiji stav, ali je bitno da su i oni pokazali visoku dozu razumijevanja za hrvatske potrebe i u principu su za referendum, ali u nekim stvarima se malo razlikujemo", kazao je nakon dogovora budući mandatar Vlade i predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Na prijedlog predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor odlučeno je da 15. ili 16 siječnja, prije održavanja referenduma, početak redovne sjednice Sabora se posveti hrvatskom članstvu u EU.

HDSSB i Laburisti žele da se referendum održi kasnije


"To je dobra ideja jer će se dogoditi neposredno prije referenduma", kazao je Milanović te dodao kako jedan vrlo kvalitetan dogovor. "Mi smo poduprli prijedlog da izmijenimo tri dokumenta na način da se raspiše referendum za 22. siječnja. Zašto? Zato što je projekt ulaska u EU projekt koji je do potpisivanja ugovora vodio HDZ, odnosno Vlada, to je naš projekt i mi ćemo sve projekte koji su na tom tragu podupirati", kazala je Kosor nakon sastanka te dodala kako je bitno "hvatati gotovo svaki dan" da ne izgubimo rokove za ratifikaciju te zaista 1. srpnja 2013. godine uđemo u EU.

HDSSB i Laburisti smatraju da bi se referendum trebao održati kasnije.

Pročitajte više