Vladajući rumunjski liberali vode na lokalnim izborima: "Ovo je povijesna pobjeda"

Foto: EPA

NA LOKALNIM izborima u Rumunjskoj održanim u nedjelju vladajući liberali i njihovi partneri, po izlaznim anketama, vode u oko 50 posto gradova, uključujući i prijestolnicu, što jača njihove izglede da nakon parlamentarnih izbora u prosincu sastave iduću vladu.

Lokalni izbori smatraju se testom popularnosti stranaka uoči parlamentarnih izbora 6. prosinca.  

 "Ovo je povijesna pobjeda za našu stranku"

Nacionalna liberalna stranka premijera Ludovica Orbana trenutno vlada bez sigurne većine u parlamentu, oslanjajući se na potporu oporbenih socijaldemokrata 

"Ovo je povijesna pobjeda za našu stranku, najspektakularniji rezultat u naših 30 postkomunističkih godina. Zahvaljujem Rumunjima što su izašli glasati tijekom pandemije", rekao je Orban u pobjedničkom govoru.

Oporbeni socijaldemokrati (PSD) izgubili su vlast prošle godine, a njihova se popularnost prepolovila od izbora 2016. i prosvjeda zbog pokušaja politizacije pravosuđa. 

"Ovo je prvi put da smo porazili socijaldemokrate, i to tako odlučno", rekao je Orban. "To stvara pretpostavke za vladu predvođenu liberalima u iduće četiri godine."

Kažu da su dobili 1500 gradonačelnika 

Navodeći nepotpune podatke, Orban je rekao da je njegova stranka dobila 1500 gradonačelnika, odnosno pobijedila u oko 50 posto izbornih jedinica.

Do izbora održanih u nedjelju PSD je imao 55 posto rumunjskih gradonačelnika, dok su Orbanovi liberali iz desnog centra nadzirali oko 33 posto općina i gradova.  

Politički analitičari kažu da su ovi izbori mobilizirali mlađe glasače site korupcije u Rumunjskoj.

U Rumunjskoj, jednoj od najsiromašnijih članica EU, lokalni su izbori važni jer lokalni dužnosnici nadziru veliki dio proračunskih prihoda i imaju pristup fondovima EU.

Izlazne ankete pokazuju da matematičar i aktivist za zaštitu graditeljske baštine Nicusor Dan (50), kojeg podupiru njegova stranka USR-Plus i liberali (PNL) na vlasti, dobiva 47 posto glasova, a lijeva gradonačelnica na odlasku Gabriela Firea (48), bivša novinarka, 39 posto.

Vode u četiri okruga u Bukureštu

Kandidati desnog centra vode i u četiri od šest okruga u Bukureštu, navodi isti izvor.

"Počet ćemo s modernizacijom uprave, pozivam vas sve da nam budete partneri u obnovi Bukurešta", rekao je Dan nakon zatvaranja birališta.

"Odnijeli smo jasnu pobjedu (...) i uspjeli smo osloboditi Bukurešt od socijaldemokratske hobotnice", rekao je pak liberalni premijer Ludovic Orban .

USR-Plus, mladi savez koji je Dan izgradio radi suzbijanja korupcije i nekretninskih špekulacija u Bukureštu, osvojio je, na opće iznenađenje, i trećinu mjesta u skupštini glavnog grada.

Taj dobar rezultat trebao bi mu omogućiti koaliranje s liberalima na parlamentarnim izborima raspisanim za početak prosinca.

Bukurešt ima 3 milijuna ljudi

Bukurešt, metropola s 3 milijuna stanovnika, glavni je ulog na ovim lokalnim izborima koji se organiziraju u jednom krugu i na kojima treba popuniti 43.000 mjesta.

Premda u zemlji raste broj zaraženih koronavirusom zbog kojega se strahovalo od slabe izlaznosti, na birališta je ipak izašlo oko 46 posto birača, što je usporedivo s odazivom 2016.

Na nedjeljnim lokalnim izborima birali su se gradonačelnici, regionalni čelnici te općinski i regionalni parlamenti.

Izbori su prvotno bili planirani za lipanj, no odgođeni su zbog pandemije koronavirusa.

Prvi službeni rezultati znat će se u ponedjeljak.

Pročitajte više