Vladi predloženo raspuštanje Skupštine Osječko-baranjske županije

MINISTARSTVO pravosuđa i uprave predložilo je Vladi da na sljedećoj sjednici raspusti Skupštinu Osječkobaranjske županije, utvrdi prestanak mandata njezinim vijećnicima te imenuje svoga povjerenika.

Ministarstvo u obrazloženju navodi da su se stekli zakonski uvjeti za raspuštanje Skupštine po članku 84. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, jer se Skupština nije sastala dulje od tri mjeseca i nije mogla donositi odluke iz svoga djelokruga. Vladin povjerenik trebao bi preuzeti sve ovlasti Skupštine, župana i Županijskog poglavarstva.

LS, SDP, HSS i Libra-Hrast predlažu Vladi da za svoju povjerenicu imenuje Jadranku Nikolov.

HDZ i HSP odlučili su pak da neće istaknuti svoga kandidata za tu dužnost.

Očekuje se da bi Vlada o raspuštanju Skupštine Osječko-baranjske županije mogla odlučivati već u četvrtak, a prihvati li prijedlog Ministarstva, bit će to jedini slučaj raspuštanja Županijske skupštine u svojem mandatu.

Kriza vlasti u Skupštini počela je na sjednici 8. travnja kad je 18 vijećnika HDZ-a i četiri HSLS-a podnijelo ostavke, a HDZ-u pristupio vijećnik HSS-a koji je bio dio vladajuće koalicije (SDP-HSS-LS-Libra-Hrast). Sljedeći dan i četiri HSP-ova vijećnika dala su ostavke. Vladajuća koalicija ostala je tako s 25 mandata, a oporba s 26. Sljedeća sjednica održana je 17. travnja. Prije nje Mandatno-imunitetno povjerenstvo utvrdilo je ostavke oporbenih vijećnika te zamijenilo vijećnika HSS-a Stjepana Roba "zamjenikom" Ivicom Bogadijem. Skupština je zbog nedostatka kvoruma prekinuta pa "zamjena" nije bila potvrđena.

Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave izdalo je tumačenje po kojem se mandat vijećnika HSS-a, kad je napustio tu stranku i vladajuću koaliciju te prešao u oporbu, tj. HDZ, može automatizmom zamijeniti što bi omogućilo rad Skupštine s vladajućom koalicijom s većinom od 26 vijećnika.

No po tumačenju predsjednika saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Mate Arlovića po zakonu se može donijeti odluka o raspuštanju Skupštine jer po njezinu Poslovniku zamjenskog vijećnika treba potvrditi Skupština i tek tada on može početi obnašati dužnost. Kako vladajuća koalicija napuštanjem HSS-ova vijećnika više nije imala većinu, takvu odluku nije ni mogla donijeti, tumačenje je Mate Arlovića.

U listopadu je Upravni sud donio odluku o nelegitimnosti sjednice Skupštine od 17. travnja, zbog čega je dožupan Pavo Šarčević najavio ustavnu tužbu pozivajući se ponovno na tumačenje Ministarstva. Nakon toga još je jedan vijećnik HSS-a napustio vladajuću koaliciju i prešao u HDZ.

Pročitajte više