Vladimir Gojanović u Haagu: Nikog se ne sjećam

BIVŠI pripadnik Hrvatske vojske Vladimir Goajnović drugog dana suđenja u Haagu nije se mogao sjetiti identiteta niti jedne osobe povezane s događajima o kojima je dan prije svjedočio.

Danas je Gojanovića ispitivao odvjetnik Ante Gotovine, Luka Mišetić. On je sudu predočio plan napada generala Gotovine od 2. kolovoza 1995, zajedno s naredbom Odjela za političku djelatnost, kojom se postrojbe trebalo upoznati s postupanjem prema civilima, imovini i ratnim zarobljenicima sukladno Ženevskoj konvenciji.

Ne sjeća se tko je odgovoran za zločine

Gojanović je potvrdio da su dan ranije vojnici dobili naputke kako civile treba čuvati, ali isto tako je kazao kako ta zapovijed do njega nije stigla.

Tko je zapovijedao njegovom satnijom i vodom, Gojanović nije znao reći. Nije znao je li pripadao 2. ili 3. bojnoj, a jedino čega se sjećao jest ime zapovjednika 113. brigade Damira Kotlara.

Nije znao ni tko je ubio pripadnika vojske pobunjenih Srba, tko su bili vojnici koji su skoro zapalili živu staricu te identitet zapovjednika koji su navodno hladnokrvno slušali kako njihovi vojnici planiraju silovati žene, o čemu je jučer svjedočio.

Nije ni na popisu brigade

Gojanović se uopće ne nalazi niti na popisu 2337 vojnika 113. brigade koji je sastavio zapovjednik Kotlar 21. kolovoza 1995. godine. Smatrao je da nije njegova greška što se nije našao na tom popisu.

B.V.
Foto: ICTY

Pročitajte više