KORONAVIRUS

Vladine mjere su prevara, teret su prebacili na firme koje su ionako pred bankrotom

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic/EPA

VLADA je danas na konferenciji za novinare predstavila mjere za pomoć gospodarstvu koje su zapravo prevara jer se teret krize svaljuje na leđa tvrtki od kojih su mnoge već sada zbog zabrane rada pred bankrotom, a slična sudbina čeka i ostale. Te danas predstavljene “nove” mjere su iste kao i one o kojima smo već sve čuli prošli tjedan i koje su naišle na negativne reakcije gotovo svih iz privatnog sektora.

>> Vladine mjere: Nema odgode poreza za firme koje duguju više od 200 kuna

Lako je vladi donirati plaću kad je dobiju od naših poreza

Prema analizi inicijative “Glas poduzetnika” trenutno je ugroženo oko 185 tisuća radnih mjesta, a u roku do tri mjeseca taj broj popet će se na 730 tisuća.

Dražen Oreščanin, direktor IT kompanije Poslovna inteligencija i jedan od članova inicijative, za Index kaže da su mjere totalno razočaranje.

“Sve se svaljuje na leđa poduzetnika, mjere su jednostavno krive. Naš analitički tim izračunao je da je sada ugroženo 185 tisuća radnih mjesta, a u roku do tri mjeseca bit će ih 730 tisuća. Ono što će se dogoditi s ovakvim mjerama jest tsunami otkaza. Vlada kompletni trošak krize prebacuje na privatni sektor, zatvara biznise koji zbog zatvaranja ne mogu imati prihode, a onda umjesto da im otpiše poreze, ona ih kreditira. Ne žele otpisati obveze iako te tvrtke neće imati gdje zaraditi novac da ih plate. I ono što je najgore od svega - ova priča da će članovi vlade donirati plaću za treći mjesec. Lako je njima donirati plaću, koju im i tako porezni obveznici plaćaju. Oni će svoju plaću moći donirati zato što će je dobiti, ali nekoliko stotina tisuća ljudi svoju plaću neće dobiti, upravo zbog njihovog populističkog ponašanja i nerazumijevanja situacije u kojoj se nalazimo”, kaže Oreščanin.

Vladina mjera za očuvanje radnih mjesta je prevara

Što se tiče mjere za očuvanje radnih mjesta kroz i isplatu minimalne neto plaće, ona je zapravo prevara, kojom se također teret prebacuje na poslodavce jer bi država imala veće troškove da radnik s plaćom od, recimo, 6000 kuna dobije otkaz. 

To nam je potvrdila i Vesna Varšava iz Inicijative profesionalnih računovođa Hrvatske, koja kaže da bi radnik s navedenom plaćom, ako dobije otkaz, u prva tri mjeseca imao pravo na naknadu za nezaposlene u iznosu od 3600 kuna. Minimalac koji država nudi ako radnik ostane u firmi je 3250 kuna.

“Naime, radnik sa 6000 kn imao bi pravo na naknadu od 3600 kn prva 3 mjeseca, te u narednim mjesecima, ovisno o duljini radnog staža 2100 kn. Ovom mjerom poslodavci se obavezuju zadržati radnika u radnom odnosu dvostruko duže od trajanja same mjere. Znači ako za radnika koristi mjeru tri mjeseca, radnika mora zadržati u radnom odnosu minimalno 6 mjeseci. Pritom će za navedenog radnika dobiti bespovratno 9750,00 kn, dok će ga sam taj radnik koštati 41.940,00 kn za razdoblje od 6 mjeseci. Ako i smanji plaću radniku na minimalnu, u tom razdoblju to će ga koštati 28.396,92 kn. Iz ovih izračuna vidljivo je da je mjera potpuno promašena i da niti na jedan način ne pomaže poslodavcu u očuvanju radnih mjesta. S druge strane mjera odgode poreznih davanja također je potpuno promašena. Činjenica dokazivanja pada prometa u situaciji zakonske zabrane poslovanja je sama po sebi suluda, te računovodstva stavlja u nemoguću situaciju, s obzirom na to da se i u računovodstvenim servisima primjenjuju zakonske mjere suzbijanja pandemije virusom. Odgoda nije rješenje, jer poduzetnici koji su zatvoreni po odluci Stožera civilne zaštite nemaju nikakve prihode i kad počnu raditi, opet će ih dočekati dugovi. Svi ćemo osjetiti pad prihoda i jedino ispravno bi bilo otpisati doprinose i poreze iz plaće za vrijeme trajanja epidemije”, kaže Varšava.

Računovođe zbog preopterećenja traže pomicanje rokova dostave izvješća

Pod velikim opterećenjem sada su i računovodstveni servisi zato što oko svih tih mjera vlada konfuzija, a usto moraju poštovati i sve ostale rokove kod Porezne. Zato računovođe traže da se odgode rokovi predaje financijskih izvještaja i raznih redovnih obrazaca. 

“U većini slučajeva sav posao oko HZZ mjera kao i zahtjeva za odgodom plaćanja putem ePorezne odrađuju računovođe. Tražili smo od Ministarstva financija da se odgode rokovi predaje godišnjih financijskih izvještaja, da se ukinu statistički izvještaji Državnog zavoda za statistiku i da se toleriraju kašnjenja u predaji PDV i JOPPD obrazaca s obzirom na otežane uvjete rade s kojima se susrećemo. Iako smo dobrim dijelom omogućili rad od kuće, postoji dio klijenata koji se ne služi tehnologijom te se vrši fizička primopredaja dokumentacije. Kako se i na papirima virus može zadržati do 72 sata prema riječima epidemiologa, moramo osigurati mjesto ostavljanja dokumentacije koja treba „odležati“ preporučeno vrijeme prije same obrade iste. Još nemamo informaciju hoće li Ministarstvo financija uvažiti naše zahtjeve, no u ovoj situaciji to je jedino logično rješenje”, kaže Varšava.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više