Vlahušić: Spremni smo financirati kvalitetan program dječje kardiokirurgije

MINISTARSTVO zdravstva spremno je izdvojiti novac za kvalitetan program dječje kardiokirurgije koji će napokon osigurati kvalitetnije liječenje i skrb o djeci sa srčanim manama, izjavio je danas ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Pritom je izrazio skepsu u uspjeh takvog programa budući da se, kako je kazao, dječjom kardiokirurgijom u posljednjih deset godina bavi isti krug stručnjaka koji dosad za to nije pokazao interes.

Vlahušić je stoga pozvao dječje kardiokirurge da pokažu imaju li snage, hrabrosti i sposobnosti predložiti program koji će djeci sa srčanim manama i njihovim roditeljima jamčiti kvalitetnije liječenje na razini, primjerice, Mađarske i Češke.

Vlahušić je tim riječima komentirao nalaz povjerenstva KBC-a Zagreb, koje je dostavljeno Ministarstvu zdravstva, o smrtnim slučajevima osmero djece za koje se sumnja da su umrli zbog nestručnih operacija.

U nalazu od smrti dječaka Tomislava Miljanovića, koji je danas objavio ´Večernji list´, utvrđeno je da je dijete umrlo zbog zakašnjele operacije.

U članku se također tvrdi da u Hrvatskoj operativne zahvate preživi samo 10 posto djece rođene s transpozicijom velikih krvnih žila, a u europskim medicinskim centrima od 90 do 100 posto.

Pročitajte više