Vlasnika osječke firme u kojoj je izbio golem požar terete za teška kaznena djela

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U Osijeku je u 17 sati počelo ispitivanje Zvonka Bede, uhićenog vlasnika osječke tvrtke Drava International u čijem je dvorištu 4. listopada buknuo ogromni požar plastike. Bede je jutros uhićen s još dvije osobe koje se dovode u vezu s požarom u tvornici za preradu plastike.

Za HRT su odvjetnici vlasnika firme rekli da se njihovog branjenika tereti za kazneno djelo ugrožavanja okoliša otpadom te teška kaznena djela protiv okoliša.

Odvjetnici začuđeni

Odvjetnici Bedea su začuđeni činjenicom da, nakon što se prošle godine u listopadu dogodio požar uskladištene plastike i nakon što je Bede kao odgovorna osoba te Drava International kao pravna osoba u cijelosti namirili prekršajne prijave, sada se ponovno pokreće protiv njih kriminalističko istraživanje i kazneni postupak.

Odvjetnici su za HRT rekli da je tijekom privođenja Bede bio miran i otvoren za suradnju. Nakon što ispitivanje završi, Bede bi trebao biti prepraćen pritvorskom nadzorniku, a kasnije i u općinsko državno odvjetništvo.

Ogromni požar u listopadu

Požar uskladištene plastike na otvorenom prostoru u Dravi International u osječkom prigradskom naselju Brijest buknuo je 4. listopada poslije ponoći, a u gašenju je sudjelovao veliki broj profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže.

Zbog sumnje u kazneno djelo protiv opće sigurnosti u vezi s izbijanjem požara plastike tadašnji osječko-baranjski župan Ivan Anušić podnio je kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba iz tvrtke i nepoznatih počinitelja.

Pročitajte više