VLASTI BiH ZAŠTIT ĆE PROIZVODNJU ALUMINIJA U MOSTARU

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine naložilo je u srijedu Vladi Federacije BiH poduzimanje hitnih mjera kojima bi se zaštitila proizvodnja u Aluminijskom kombinatu iz Mostara.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je novinarima u Sarajevu kako su na sjednici kolektivnog šefa države održanoj tijekom dana razmatrani problemi koji su doveli do moguće obustave proizvodnje aluminija, posebice u svjetlu otvorenog upozorenja Vlade Njemačke kako bi to dovelo u pitanje sve buduće investicije njemačkih tvrtki ili države u BiH.

Od federalne je vlade stoga zatraženo da osigura nesmetnu opskrbu Aluminijskog kombinata električnom energijom a da se cijena za isporučenu struju dogovori između svih zainteresiranih strana.

Čović je podsjetio kako Aluminijski kombinat sudjeluje sa 15 posto u ukupnom izvozu BiH istaknuvši kako je nedopustivo da se netko poigrava budućnošću tog poduzeća."Čini se kako je ovo zapravo sve više političko a sve manje gospodarsko pitanje", kazao je Predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Nastavak proizvodnje aluminija u Mostaru došao je u pitanje nakon što je uprava "Elektroprivrede BiH" odlučila raskinuti dugoročni ugovor s koncernom Daimler-Chrysler kojima je osiguravana isporuka električne energije za mostarski kombinat po zaštićenim cijenama.

Višak proizvedene struje nakon toga ponuđen je na prodaju javnim natječajem i ona je prodana srpsko-britanskoj tvrtki "Energy Finance Team" (EFT) kao najpovoljnijem ponuditelju.

Predsjedništvo BiH zaključilo je međutim kako je to neprimjeren postupak jer se električna energija mora koristiti prije svega za potrebe domaće industrije a tek onda nuditi na slobodnom tržištu.

Odluka o raskidu ugovora "Elektroprivrede BiH" sa tvrtkom Debis koja posluje u sastavu Daimler-Chryslera prouzročila je i oštra reagiranja njemačkih vlasti odnosno prijetnju obustavom daljih ulaganja u BiH.

Dragan Čović je pojasnio kako bi to, među ostalim, značilo i odustajanje od gradnje potpuno nove elektrolize u BiH što je planirao njemački investitor.

Predsjedništvo BiH stoga je odlučilo pružiti njemačkom veleposlaniku u Sarajevu sva potrebna uvjeravanja kako će proizvodnja u Aluminijskom kombinatu u Mostaru biti zaštićena.

(Hina) rm sb

Pročitajte više