Vlasti u Kaliforniji predlažu da se djeca cijepe bez dozvole roditelja

KALIFORNIJA bi trebala dopustiti cijepljenje djece u dobi od 12 i više godina bez pristanka roditelja, predložio je jučer navečer senator Scott Wiener.

"Alabama dopušta takvu odluku s 14 godina, Oregon s 15, Rhode Island i Južna Karolina sa 16 godina", kazao je Wiener, demokrat iz San Francisca, a prenosi AP.

Senator navodi da je u Kaliforniji već dopušteno cijepljenje djece od 12 i više godina protiv hepatitisa B i humanog papiloma virusa (HPV) te liječenje spolno prenosivih infekcija, zlouporabe supstanci i poremećaja mentalnog zdravlja.

"Nije u redu da se tinejdžeri ne mogu cijepiti jer to ne njihovi roditelji ne žele"

"Mogućnost davanja autonomnog izbora mladim ljudima glede primanja cjepiva koja spašavaju živote, bez obzira na uvjerenja njihovih roditelja, ključno je za njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Nije u redu da se tinejdžeri ne mogu cijepiti jer to ne njihovi roditelji ne žele ili ih ne mogu odvesti u centar za cijepljenje", rekao je Wiener.

Maloljetnici u dobi od 12 do 17 godina se trenutno u Kaliforniji ne mogu cijepiti bez dopuštenja roditelja ili skrbnika, osim ako se ne radi o cjepivu za sprječavanje spolno prenosivih bolesti.

Pročitajte više