VOĆE ZA ZDRAVE OČI

Osobe koje pojedu najmanje tri voćna obroka na dan smanjuju rizik za očnu bolest koja često uzrokuje sljepilo nakon 65. godine, pokazala je studija provedena u SADu i objavljena u utorak u časopisu Archives of Ophtalmology.

Studija se temelji na praćenju zdravstvenoga stanja više od 77.000 bolničarki i više od 40.000 drugih osoba u SAD-u u razdoblju od 12 do 18 godina, a proveli su je istraživači iz Brigham and Women's Hospital u Bostonu.

Makularna degeneracija, odnosno degeneracija žute pjege, vodeći je uzrok gubitka vida nakon 65. godine. Za bolest koju izazivaju degeneracija stanica žute pjege, maloga dijela mrežnice u blizini očnoga živca, ili rast krvnih žila unutar mrežnice, ne postoji uspješno liječenje.

Studija je pokazala da muškarci i žene koji pojedu najmanje tri obroka bilo kojeg voća na dan smanjuju rizik za obolijevanje od makularne degeneracije za 36 posto u usporedbi s osobama koje pojedu samo jedan i pol obrok voća.

Čini se da su glavne preventivne komponente u voću karotenoidi, flavonoidi, vlakna, folati i kalij.

Istraživači kažu da je riječ o najvećoj studiji koja se bavila prehranom i prevencijom te bolesti, no upozoravaju da su potrebna i dodatna istraživanja koja bi provjerila njihove zaključke.

(Hina) xdgk ydv

Pročitajte više