Vod vojne policije otputovao u Afganistan

VOD Vojne policije, prve postrojbe Oružanih snaga RH osposobljene i opremljene za sudjelovanje u međunarodnim mirovnim misijama, otputovao je noćas s dva zrakoplova iz zračne luke Pleso u Afganistan gdje će sudjelovati u mirovnoj misiji ISAF u okviru njemačkog kontingenta.

Vod čine 40 policajaca i četiri policajke.

Predhodnica te postrojbe otputovala je sredinom veljače u afganistanski glavni grad Kabul kako bi pripremila dolazak ostalih pripadnika te njihove opreme, službenih pasa i oružja.

U zrakoplovnoj bazi Pleso vojne policajce ispratili su visoki dužnosnici Ministarstva obrane i Hrvatske vojske, među kojima i Načelnik glavnog stožera general Josip Lucić, pomoćnica ministrice obrane Jelena Grčić Polić te vojni ordinarij msg. Juraj Jezerinac.

General Lucić čestitao im je na odluci da dragovoljno pođu u tu misiju. Istaknuo je da je siguran da će oni svoj posao u Afganistanu obaviti na najbolji mogući način.

Vojnim policajcima sreću i uspjeh u misiji zaželjela je i pomoćnica ministrice obrane Jelena Grčić-Polić kao i donedavni načelnik Uprave vojne policije general Mato Laušić.

Izvan uobičajenog protokola, a na zadovoljstvo vojnih policajaca, sreću u misiji zaželio im je i poznati hrvatski majstor borilačkih sportova Mirko Filipović ´Cro Cop´.

Svi vojni policijaci dragovoljno odlaze na šestomjesečnu misiju, koja je ograničena samo na Kabul. Oni će tamo raditi na osiguranju pripadnika UN-a, obuci lokalnih policijskih snaga te podizanju opće razine sigurnosti u Kabulu, rekao je zapovjednik voda VP-a, poručnik Miro Kos.

´Prve informacije iz Kabula dobivene od predhodnice našeg voda više su nego povoljne, jer mi smo se pripremali na najgore uvjete´, naglasio je.

Vojni kamp u Kabulu pod njemačkim vodstvom je na visokoj razini smještaja i uvjeta života, a naši vojnici su tijekom Domovinskog rata bili smješteni u daleko težim uvjetima, dodao je Kos.

Pročitajte više