Voda u Splitu opet je zamućena, preporuča se prokuhavanje za djecu i starije osobe

Foto: Index

IZ SPLITSKOG Vodovoda izvijestili su kako je voda u gradu opet zamućena.

"Zbog velike količine padalina, uređaj za mjerenje vrijednosti mutnoće vode na samom izvoru rijeke Jadro, pokazao je da je došlo do povećanja mutnoće vode iznad dopuštenih vrijednosti.

Djelatnici laboratorija za pitke vode i Uprava društva prate stanje te će javnost biti na vrijeme upoznata s mjerama koje treba poduzeti u slučaju povećanja parametra mutnoće vode u vodoopskrbnoj mreži", izvijestili su iz Vodovoda.

Smije li se voda piti, to je pitanje koje sve Splićane zanima.

"Prokuhavajte vodu"

U 10.50 javili su iz Vodovoda sljedeće:

"U tijeku je ispitivanje uzoraka vode uzetih sa naše vodoopskrbne mreže i do sada su stigli rezultati ispitivanja na mutnoću sa

lokacija koje objavljujemo:

 1. Zenta 3,23 NTU

2. Brda 4,21 NTU

3. Autobusni kolodvor 6,80 NTU

4. Sućidar (tržnica) 9,25 NTU

5. Spinut 5,40 NTU
6. Lora 6,21 NTU
7. Bolnica Križine 5,90 NTU
8. Stobreč 1,77 NTU
 
Vidljivo je kako je u Splitu na pojedinim dijelovima došlo do prekoračenja pokazatelja "Mutnoća" iznad MDK od 4 NTU.

O rezultatima je obaviješten NZJZ čiji stručnjaci preporučuju koristiti mjeru predostrožnosti prokuhavanja vode za piće za imunokompromitirajuće osobe, malu djecu i stariju populaciju".

Podsjetimo, proteklih tjedana, kada se također zamutila voda, počele su kružiti glasine kako voda nije za piće i da će se to sakriti od javnosti. Šefica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Jasna Ninčević i gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija podnijeli su tada kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog širenja lažnih i uznemirujućih glasina.

Zbog stanja na splitskom Karepovcu u Split danas dolaze ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Sa županom Blaženkom Bobanom ministar će razgovarati o sustavu gospodarenja otpadom. Na sastanku će biti gradonačelnici i načelnici Splitsko-dalmatinske županije.

Pročitajte više