Vodeće iračke stranke pozivaju na odgodu izbora

VODEĆE iračke političke stranke, uključujući skupinu koju vodi bivši predsjednički kandidat Adnan Pachachi kao i dvije glavne kurdske stranke, potpisale su u petak peticiju u kojoj se poziva na odgodu izbora planiranih za 30. siječnja.

Nakon sastanka u Pachachijevoj kući u Bagdadu, održanog u nazočnosti najmanje tri ministra u vladi, 15 stranaka i političkih skupina potpisalo je peticiju izjavivši da izbori trebaju biti odgođeni za najviše šest mjeseci.

Patriotska unija Kurdistana (PUK) i Kurdistanska demokratska stranka (KDP), glavne kurdske stranke u sjevernom Iraku, također su potpisale peticiju.

Predstavnik Iračke nacionalne sloge, stranke premijera Iyada Allawija, nazočio je sastanku ali nije potpisao peticiju koja je podijeljena na kraju sastanka.

Utjecajne sunitske stranke u Iraku traže odgodu izbora uz tvrdnje da ih je zbog nasilja na sunitskim područjima nemoguće održati u siječnju. Mnoge su zaprijetile da će bojkotirati izbore ako se oni održe kao što je planirano.

Međutim, većina šijita, koji čine oko 60 posto iračkog stanovništva ali su bili ugnjetavani i marginalizirani pod režimom Sadama Huseina, žele da se izbori održe što prije kako bi ojačali svoju sadašnju političku moć.

Pročitajte više