Voditelj vijesti i kamerman ABC-a teško ranjeni u Iraku

AMERIČKA TV-kuća ABC je objavila kako je Bob Woodruff, reporter i voditelj vijesti na ABC-u, zajedno sa svojim kamermanom Dougom Voightom teško ranjen kada je eksplodirala bomba u iračkom gradu Taji.

Woodruff i njegov kamerman su bili priključeni 4. pješačkoj diviziji američke vojske, ali su se u vrijeme incidenta vozili u konvoju iračkih vladinih snaga. Iračke snage su u pravilu slabije opremljene, zaštićene i obučene od američkih, pa su stoga daleko omiljenija meta iračkih pobunjenika.

Woodruff je inzistirao na tome da prati operacije iračkih snaga, jer je namjeravao svoju reportažu iskoristiti za praćenje Bushovog izviješća o stanju nacije, za koje se smatra da će velikim dijelom biti posvećeno upravo toj temi.

Prema navodima svjedoka, i Woodruff i Vogt su nosili šljem i zaštitni prsluk, ali su usprkos toga pogođeni u glavu šrapnelima od eksplozije. Nakon toga je konvoj napadnut streljačkom vatrom, ali su Woodruff i Vogt jedini ozlijeđeni.

Obojica su helikopterom prebačeni u američku vojnu bolnicu u gradu Baladu, gdje je njihovo stanje opisano kao "vrlo teško". Obojica su zadobila ozljede glave.

Woodruff, koji iza sebe ima diplomu pravnog fakulteta, godine 1989. je podučavao američko pravo u Pekingu upravo u vrijeme kada su izbile demonstracije na trgu Tjen An Men. Za vrijeme tih dramatičnih događaja je ABC-ovim repoterima služio kao prevoditelj i to ga je iskustvo tako oduševilo da se odlučio baviti novinarstvom.

Ispočetka specijaliziran isključivo za reportaže o pravnim temama, Woodruff se s vremenom isprofilirao kao jedan od najpopularnijih i najprepoznatljivijih novinara ABC-a. Neke od njegovih najboljih reportaža su vezane uz rat na Kosovu, smrt Ivana Pavla II i predsjedničku kampanju demokratskog kandidata Johna Edwardsa godine 2004, ali je najprestižnije nagrade dobio za seriju reportaža koje pokazuju kako je svijet reagirao na napade 11. rujna 2001.

Woodruff je u Irak prvi put došao prilikom američke invazije 2003. godine. Tom prilikom je bio priključen marincima.

Početkom godine ABC je objavio kako će Woodruff, zajedno s Elizabeth Vargas, postati glavni voditelj vijesti nakon smrti legendarnog voditelja Petera Jenningsa.

Doug Vogt je rodom iz Kanade, a iza sebe ima bogato iskustvo ratnog snimatelja. Za vrijeme rata u Bosni je bio svjedokom pogibije ABC-ovog producenta Davida Kaplana.

Od početka rata je u Iraku poginulo i ranjeno na desetke novinara, a velik broj ih je otet. Woodruff je kao američka TV-zvijezda najviše pozicioniran među njima.

D.A.

Pročitajte više