vodstvo sdp-a u koprivnici na predizbornom skupu pod sloganom "recite nam sve"

SDP Hrvatske večeras je u Koprivnici počeo desetodnevnu predizbornu turneju po hrvatskim gradovima pod geslom "Recite nam sve", u sklopu koje je vodstvo stranke, na čelu s predsjednikom SDPa Ivicom Račanom, građanima predstavilo Vladine rezultate i projekte, a oni su im postavljali pitanja o problemima s kojima se susreću u svakodnevnom životu. L

Građani Koprivnice zanimali su se, uz ostalo, za probleme hrvatskog javnog duga, visine mirovina, ekološku zaštitu rijeke Drave, stanje u Hrvatskoj vojsci, zatim probleme prometne povezanosti Koprivnice s ostalim dijelovima Hrvatske, mogućnostima gospodarskog razvoja, ostvarenje socijalnih prava, otklanjanje problema u poljoprivredu, obračun s kriminalnom i dr.

Predsjednik SDP-a Ivica Račan istaknuo je da je potrebno što skorije provesti reformu državne uprave kako bi ona bila što efikasnija.

Odgovarajući upit o ekološkoj zaštiti Drave, Račan je rekao kako je nedavno s mađarskim premijerom razgovarao o mogućnosti njezine zaštite u ekološkom smislu.

Ministar financija Mato Crkvenac rekao je da dug države iznosi oko 50 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), a da je njegova gornja granica do 60 posto BDP-a. Ukupni inozemni dug koji uključuje državni dug poduzeća i poslovnih banaka, brzo se povećao ali je pod kontrolom, smatra Crkvenac. Dodao je da su zaduženjem u inozemstvu podmireni troškovi obrane i obnove zemlje, debalansi iz 2000. godine.

"Danas nema nelikvidnosti, mirovine su redovito isplaćuju, te je pokrenut razvoj i gospodarski rast koji je u Hrvatskoj gotovo dvostruko viši nego u tranzicijskim zemljama", kazao je Crkvenac.

Potpredsjednik Vlade Slavko Linić dodao je kako vanjski dug neće biti problem budemo li zadržali visoku stopu rasta i izvozili kako bismo prikupili devize za njegovo vraćanje.

Govoreći o problemima u poljoprivrednoj Linić je rekao kako je nužno njezino okrupnjavanja, te da se za subvencije u poljoprivredi izdvajaju velika proračunska sredstava.

Davorko Vidović odgovarajući na upite umirovljenika rekao je kako se mirovine stječu po sedam različitih osnova, te da bi mijenjanje postojećih zakonskih rješenja u svrhu izjednačavanja mirovina, dovelo do ukidanje nekih stečenih prava, što bi izazvalo nova nezadovoljstva.

"Proveli smo mirovinsku reformu, jednu od najuspješnijih reformi kako buduće generacije prilikom umirovljenja ne bi bile zakinute", ustvrdio je Vidović.

Dodao je da dječje doplatke trenutačno prima oko 500 tisuća djece, a da porodiljne naknade primaju sve rodilje, jedino je smanjena mogućnost da rodilje primaju porodiljnu naknadu do treće godine djetetova života, što je i europska praksa, tvrdi Vidović. "Išli smo za time da pomoć dobiju svi, ali na kraći vremenski rok", dodao je.

Tijekom predizborne kampanje pod sloganom "Recite nam sve" SDP želi čuti od građana njihovo mišljenje - pohvale i kritike - za razdoblje dok su obnašali vlast u koalicijskoj Vladi, ističu u stranci.

(Hina) dm sp



Pročitajte više