Vojislav Šešelj uskoro na slobodi?

SRPSKI mediji pišu da bi se predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj, najvjerojatnije vrlo brzo mogao naći na slobodi obzirom da je sucima Haškog suda nedavno rekao da odustaje od izvođenja svojih dokaza.

Takav se Šešeljev potez u Srbiji tumači mogućnošću da on kao optuženik očekuje vrlo blagu ili čak oslobađajuću presudu zbog čega se špekulira da bi se ubrzo nakon zaključenja suđenja šef radikala mogao naći na slobodi. B92 javlja pak da Šešelju planove kvari činjenica da je protiv njega podignuta dodatna optužnica i to zbog nepoštivanja suda.

Prvog radnog dana Haškog suda u ovoj godini Šešelj je sucima kazao kako neće izvoditi svoje dokaze i dodao da je svome pravnom savjetniku Zoranu Krasiću naložio da pripremi završni podnesak kako bi mogao iznijeti završnu riječ na suđenju. Tužiteljstvo u Haagu ima još svega 18 radnih sati za iznošenje svojih dokaza, a ostane li Šešelj pri svome stavu da ne iznosi svoje dokaze iznošenje završne riječi moglo bi uslijediti vrlo brzo.

Šešelj je od izvođenja obrane odustao zbog toga što mu Haški sud nadzire sve kontakte s pravnim savjetnicima i odbija financirati njegovu obranu. Haški sud ne želi komentirati najavljenu Šešeljevu "akciju", a navodno u tajništvo suda još uvijek nije stiglo nikakvo Šešeljevo pisano obavještenje o odustajanju od iznošenja obrane.

U slučaju da optuženik odustane od iznošenja obrane na Haškom sudu, suci se povlače na vijećanje na kojem donose presudu optuženiku. Hoće li se to dogoditi u Šešeljevom slučaju zasad se pouzdano ne zna. S obzirom da je riječ o optuženiku koji je višekratno pokazao nepoštovanje prema Haškom sudu i na taj način direktno oslabio svoju poziciju, moguće je da se Šešelj ipak predomisli i počne s iznošenjem obrane.

R.I.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više