Vojna parada Sjeverne Koreje bez raketa koje mogu dosegnuti SAD

Foto: EPA

TISUĆE vojnika u pratnji topništva i tenkova defilirale su u Pjongjangu u nedjelju radi proslave 70. obljetnice Sjeverne Koreje, ali se država suzdržala od pokazivanja međukontinentalnih balističkih raketa (ICBM) koje su joj priskrbile brojne međunarodne sankcije i umjesto njih u mimohod uključila balone i cvijeće. 

Prijateljski pozdrav Kini

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un radije je pokazao prijateljstvo spram Kine, uzdižući ruku izaslanika predsjednika Xi Jinpinga u trenutku kad je pozdravljao gomilu nakon parade. 

Narodna Demokratska Republika Koreja, kako glasi službeno ime zemlje, proglašena je 9. rujna 1948., tri godine nakon što su Washington i Moskva podijelili poluotok zadnjih dana Drugog svjetskog rata. 

Preveliko pokazivanje snage moglo bi dovesti u pitanje diplomatske napore u tijeku, nakon susreta u lipnju u Singapuru između američkog predsjednika Donalda Trupa i Kim Jong-una, koji će treći summit održati s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom u Pjongjangu polovicom rujna. 

Proslava bez raketa koje mogu dosegnuti teritorij SAD-a

Nakon salve od 21 udarca topa, više desetaka pješačkih postrojbi prodefiliralo je Trgom Kim Il-sunga. Uslijedile su brojne lansirne rampe i tenkovi. 

Potom su došle rakete. No pokazane su samo Kumsong-3, protubrodska krstareća raketa, i Pongae-5, raketa kopno-zrak. Nije bilo traga Hwasong-14 i 15, koje su u stanju dosegnuti kontinentalni teritorij SAD-a. 

"Nije bilo ICBM-a ni IRBM-a (rakete srednjeg dometa) čija prisutnost ne bi bila baš sretna u tom ozračju u kojem je Sjeverna Koreja angažirana u denuklearizaciji. Mislim da će se na to dobro gledati", prokomentirao je Chad O'Carroll, direktor Korea Risk Group.

Pročitajte više