Vojna policija istražuje: Tko je u ime MORH-a napisao da u službu primaju i "invalide kao što su SRBI"

Foto:

VIRTUALNI dani karijera i znanja organiziraju se kao sajam na kojem se predstavljaju poduzeća i edukacijske ustanove sa svojim programima i mogućnostima.

Ove godine sajam je trajao od 21. do 28. listopada, a među onima koji se predstavljaju bilo je i Ministarstvo obrane Republike Hrvatske. Zainteresirani su mogli putem chata saznati sve što ih zanima, pa je jednu zainteresiranu zanimalo kakvu fizičku spremu trebaju imati oni koji se misle zaposliti u MORH-u.

"U oružane snage RH kao djelatne vojne osobe (vojnici, dočasnici i časnici) primaju se isključivo psihofizički zdrave osobe. Ministarstvo obrane kao institucija zapošljava "civile" kao državne službenike na koja mjesta mogu konkurirati i osobe s određenim invaliditetom, npr. SRBI", stoji u odgovoru osobe koja je u ime MORH-a odgovarala na upit zainteresiranima.



Na upit novinara Indexa o tome da nam pojasne otkad je biti Srbin invalidnost, iz MORH-a su se ogradili.

"Prije svega ističemo da odgovor koji navodite, a koji je objavljen na chatu na Virtualnim danima karijera 2015. ni u kojem slučaju nije službeni stav Ministarstva obrane RH. Naime, Ministarstvo obrane  poštuje sva ljudska prava i slobode neovisno o rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu i td.

Također, naglašavamo kako je riječ o chatu koji je aktivan na serveru, a koji nije u vlasništvu Ministarstva obrane RH ili Oružanih snaga RH, već je riječ o vanjskom serveru, čiji administratori ne mogu biti djelatnici Ministarstva obrane ili Oružanih snaga RH.

Naime, MORH sudjeluje u projektu „Virtualni dani karijera“ na način da ovlašteni djelatnici Oružanih snaga RH komuniciraju sa zainteresiranom javnošću kako bi ih uputili o mogućnostima ostvarivanja karijere u Oružanim snagama RH.

Nakon što je uočena poruka neprimjerenog sadržaja, ista je odmah uklonjena te je odmah obaviještena Vojna policija koja provodi istragu", stoji u odgovoru koji smo dobili iz MORH-a.

Pročitajte više