Vojni analitičar detaljno proučio snimku ruskih vojnika: "Ovo nije egzekucija"

MISTERIJ oko smrti desetak ruskih vojnika koji su se predali ukrajinskim snagama još uvijek nije razjašnjen. Podsjetimo, Rusija je brzo optužila Ukrajinu za masakr vojnika koji su se predali nakon što su dvije kratke snimke, trenutka predaje i vremena nakon što su ubijeni, osvanule na društvenim mrežama. 

Rusko ministarstvo obrane je u priopćenju u petak nazvalo ovaj incident "namjernim i metodičnim UAF-ovim ubijanjem više od deset ruskih vojnika izravnim hicima u glavu" te "dokazom masovnog masakra ukrajinskih vojnika nad nenaoružanim ruskim ratnim zarobljenicima" iako se na snimkama uopće ne vidi kako su vojnici ubijeni. 

Licemjerje njihove tvrdnje da ovo "potvrđuje divljačku bit aktualnog kijevskog režima na čelu sa Zelenskim i onima koji ga štite i podržavaju" ne treba posebno isticati, s obzirom na to da dolazi od režima koji je razorio desetke ukrajinskih gradova i sela, ubio tisuće civila, muči i ukrajinske i vlastite vojnike, a trenutno pokušava ostaviti čitavu Ukrajinu bez struje i grijanja. 

U svakom slučaju, ključno je pitanje jesu li ruski vojnici jedan po jedan likvidirani hicima u glavu, kako ruska strana tvrdi. Znakovito je da je sa snimke koju su neki proruski izvori na društvenim mrežama objavili bila odrezana scena na kraju koja se nikako ne uklapa u narativ o hladnokrvnoj i ničim izazvanoj egzekuciji.

>> VIDEO Jesu li ruski vojnici stvarno likvidirani nakon što su se predali?

Proruski izvori prigodno odrezali dio u kojem ruski vojnik očito otvara vatru 

Kao što smo već pisali, nakon što vidimo 10 ruskih vojnika koji su izašli iz skloništa i legli na tlo u sklopu predaje ukrajinskim vojnicima, u spornoj sceni još jedan vojnik dolazi iz iste kuće ili ostave i, koliko se može vidjeti na videu loše rezolucije, otvara vatru iz puške u smjeru ukrajinskih vojnika. 

Nakon toga se čuje zvuk rafala, a kamera kojom je ukrajinski vojnik snimao predaju pada na tlo, nakon čega se snimka naprasno prekida. 

Druga snimka nije točno datirana, kao ni prva, ali jasno je da je snimljena na istom mjestu u nekom trenutku nakon prve i da ju nije napravio čovjek, već dron. Snimka iz zraka pokazuje beživotna tijela, po svemu sudeći istih ruskih vojnika koji su se predali, od kojih je barem jedan očito upucan u glavu, a čini se da je i bez šake. 

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga prvo je u subotu odgovorio da "utvrđuje jesu li ovi videozapisi lažni", a potom je u nedjelju ukrajinski povjerenik za ljudska prava Dmitro Lubinjec izjavio kako videozapis zapravo prikazuje ruske vojnike koji su, "pretvarajući se da se predaju", sami "počinili ratni zločin pucajući na ukrajinske oružane snage", zbog čega se "ne mogu smatrati ratnim zarobljenicima".

"Svjesni smo videa i istražujemo ih", rekla je u petak za Reuters Marta Hurtado, glasnogovornica Ureda za ljudska prava UN-a. "Tvrdnje o pogubljenjima po kratkom postupku trebaju se promptno, potpuno i učinkovito istražiti, a svi počinitelji trebaju odgovarati."

Ovo nije prva sumnjiva ruska optužba za ratni zločin Ukrajinaca

Snimke su analizirali BBC i New York Times, ali ni jedan ni drugi nisu uspjeli izvući definitivne zaključke. To i nije moguće samo na temelju ovih niskokvalitetnih i kratkih videozapisa koji ne pokrivaju onaj ključni dio - smrt ruskih vojnika. Ta je praznina omogućila ruskom režimu i njegovim apologetima da odmah skoče na zaključak da se radilo o klasičnoj egzekuciji.

Takvi ratni zločini su, nažalost, nerijetka pojava u svakom ratu. I u ovih 9 mjeseci rata u Ukrajini mogli smo vidjeti i čuti više snimki i svjedočanstava, uglavnom s ruske strane, ali najmanje u jednom slučaju iz travnja i s ukrajinske. Tada su, međutim, počinitelji po svemu sudeći bili gruzijski dobrovoljci koji se bore na ukrajinskoj strani. 

S druge strane, Rusi su u kolovozu okrivili ukrajinsku vojsku za napad na ruski zatvor u selu Olenivka u Donbasu u kojem su držali zarobljene ukrajinske branitelje Mariupolja i pobili njih najmanje 53, iako dostupni dokazi sugeriraju da je izglednije da su Rusi aktivirali bombu u zatvoru i pobili zatvorenike.  

I u prošlotjednom slučaju postoje ozbiljne indicije da se ipak nije radilo o tipičnoj egzekuciji zarobljenika. BBC je utvrdio da se incident dogodio najkasnije 12. studenog u Makijivki, selu na prvoj crti bojišnice u Luhanskoj oblasti, koja je gotovo cijela pod ruskom okupacijom.

Ruski vojnici upucani iz blizine, ali kako?

Snimka iz zraka pojavila se tog dana na proukrajinskim stranicama, a jedan dio je objavilo i ukrajinsko ministarstvo obrane, što je samo po sebi neobično ako je riječ o dokazu ratnog zločina, kako tvrde Rusi. Snimka same predaje objavljena je naknadno, 17. studenog. 

New York Times je utvrdio da je 11 Rusa koji mrtvi leže na tlu na toj snimci "evidentno upucano iz blizine" nakon što je jedan od njih iznenada otvorio vatru na ukrajinske vojnike. 

Proruski komentatori i analitičari odmah su zaključili da su renomirane američke novine tom formulacijom potvrdile da su ukrajinski vojnici smaknuli ruske mecima u glavu i tako počinili ratni zločin - ali NY Times to ne tvrdi, što je jasno iz ostatka članka. 

Rusi su, naime, mogli biti upucani iz blizine i u trenutku razmjene vatre s ruskim vojnikom koji je zapucao prvi, budući da su se nalazili na samo nekoliko metara udaljenosti, pogotovo zato što vidimo jednog ukrajinskog vojnika kako leži na tlu sa strojnicom koja je uperena prema kući iz koje Rusi izlaze. 

Ruski vojnik koji je otvorio vatru na prvoj snimci na drugoj leži na istom mjestu, što sugerira da je barem on ubijen upravo kad je sam zapucao na Ukrajince, a ne naknadno. 

Dr. Rohini Haar: Čini se da je većina njih upucana u glavu

New York Times se obratio dr. Rohini Haar, forenzičkoj stručnjakinji i profesorici na Kalifornijskom sveučilištu u Školi javnog zdravlja Berkeley.

"Čini se da je većina njih upucana u glavu. Postoje lokve krvi. To ukazuje da su tamo samo ostavljeni mrtvi. Čini se da nije bilo pokušaja da ih se pokupi ili da im se pomogne", ocijenila je Haar.

"Oni se smatraju osobama izvan borbe (hors de combat) ili neborcima - zapravo ratnim zarobljenicima", naglasila je Haar. Po njenom mišljenju, ovo bi se moglo procesuirati na Međunarodnom kaznenom sudu, jer je Ukrajina potpisnica Rimskog statuta na kojem se ovaj sud temelji, zato što se radi o ubijanju boraca koji su položili oružje i predali se.

No druga stručna sugovornica NY Timesa, profesorica Iva Vukušić sa Sveučilišta u Utrechtu, iznijela je nešto oprezniji stav. 

Dr. Iva Vukušić: Vrlo je moguće da bi, da ovaj tip nije pucao, svi bili zarobljeni i preživjeli

Ova hrvatska stručnjakinja za procesuiranje ratnih zločina naglasila je da je ključan faktor kada su vojnici ubijeni: "Je li to bilo u jednom ili dva rafala u trenutku ili neposredno nakon što je posljednji Rus izašao i pucao na Ukrajince? Ili je to bilo nakon što je neposredna prijetnja neutralizirana, kao čin osvete - onda bi bilo jasnije da je ovo ratni zločin."

Ali ako su Ukrajinci pucali u žaru borbe, istaknula je dr. Vukušić, onda nije jasno da se radi o zločinu: "Ako ti ratni zarobljenici još nisu pretraženi, onda Ukrajinci nisu znali jesu li naoružani, čak i ako su na tlu."

Štoviše, ovdje bi mogla biti riječ o takozvanoj perfidije (eng. perfidy), što je vojni termin za glumljenje predaje ili neborbenog statusa kao prevare protiv Ukrajinaca. To je također ratni zločin prema Ženevskoj konvenciji.

"Vrlo je moguće da bi, da ovaj tip nije pucao, svi bili zarobljeni i preživjeli", zaključuje Vukušić.

Upozorenje: Sljedeće snimke mogu biti uznemirujuće za čitatelje

No možda i najtemeljitiju analizu, koja sugerira da se ipak vjerojatno radilo o ubojstvu u žaru borbe, napravio je vojni analitičar specijaliziran za obrambenu strategiju NATO-a Thomas Theiner. Ovaj veteran talijanske vojske od 2009. živi u Kijevu, a od početka ruske invazije ove godine prati zbivanja na bojištu na Twitteru. 

Thomas Theiner: Tvrdnja da su Rusi ustrijeljeni u glavu je besmislica

On rezolutno tvrdi da Rusi nisu pogubljeni i kritizira NY Times jer nije konzultirao nijednog vojnog eksperta ili časnika koji bi mogao bolje objasniti vojno-tehničke detalje incidenta.

Vojni ekspert bi im rekao da je tvrdnja da su Rusi ustrijeljeni u glavu "besmislica", smatra on i ukazuje na već spomenutog ukrajinskog mitraljesca koji pokriva svoje kolege strojnicom, ležeći pored prepoznatljivog crvenog dječjeg autića. 

Po načinu na koji ostali ukrajinski vojnici drže svoje puške - uperene prema tlu - vidimo da ne očekuju nikakav otpor, ocjenjuje Theiner i iz snimke iz zraka zaključuje da je samo jedan ukrajinski vojnik imao mogućnost direktne vatre prema ruskom vojniku koji je zapucao na njih, a da je Ukrajinac koji je snimao predaju očito bio meta njegove vatre. 

"Nakon što ovaj Rus napadne, vojnik koji snima pada ozlijeđen na tlo, a vojnik koji je imao nogu na deblu pomiče se naprijed u napad. I možete čuti kako strojnica počinje pucati - ali o tome kasnije", piše Theiner i u sljedećem screenshotu označuje očite rupe od metaka u zidu iza mrtvih ruskih vojnika.

"Kako su (te rupe od metaka) završile tamo ako su Rusima ‘pucali u glavu’? A ako su Rusi upucani gdje su ležali, kako to da se deseti pomaknuo iza zida?" pita se retorički. 

"Sama razorna moć i brzina paljbe mitraljeza PK bile su dovoljne da ubije sve te Ruse"

Po njegovoj procjeni, ozljede na mrtvim vojnicima upućuju na to da su ubijeni upravo rafalom iz moćne sovjetske strojnice PK kalibra 7.62 mm te da je jedan takav metak otkinuo šaku jednom od njih - a ne da su mu Ukrajinci odrezali šaku, kako su neki proruski komentatori spekulirali. 

"Sama razorna moć i brzina paljbe mitraljeza PK bile su dovoljne da ubije sve te Ruse. To nije bila egzekucija, to nije bio ratni zločin. Bio je to tim od 5 ukrajinskih vojnika, od kojih 4 nisu radila svoj posao, nego su se zafrkavali, koji su pokušali zarobiti 11 ruskih zarobljenika", smatra Theiner.

"Jedan je Rus odlučio radije umrijeti nego se predati, a jedini ukrajinski vojnik spreman pucati učinio je što se u takvoj situaciji i očekuje. Vojnik koji snima pada, mitraljezac puca da neutralizira svaku prijetnju. To je to", zaključuje on, a za kraj uspoređuje zvuk PK strojnice sa zvukom koji čujemo na snimci. I zaista, zvuk je praktički isti.

To, naravno, nije i ne može biti definitivni zaključak. Potrebno je provesti službenu istragu, a za Ukrajinu bi svakako bilo dobro da je provedu što je brže moguće i objave službeni izvještaj.

Scenarij prema kojem su ruski vojnici mučki pogubljeni i dalje je teoretski moguć - ali Theinerova analiza sugerira da je njihova tragična smrt uslijed borbe s njihovim suborcem, barem zasad, ipak uvjerljivija verzija događaja. 

Pročitajte više