Vojni analitičar: Da su Rusi htjeli napasti Poljsku, ne bi gađali farmu usred ničega

Screenshot: N1

VOJNI analitičar Mario Galić za N1 je komentirao koji su mogući razlozi zašto nakon gotovo osam mjeseci nisu objavljeni rezultati istrage o padu drona u Zagrebu u ožujku ove godine.

Upitan zašto je istraga u Poljskoj bila tako efikasna, dok u Zagrebu ni osam mjeseci nakon pada drona ne znamo rezultate istrage, kazao je: "Zato što je navodni ruski napad na Poljsku prijetio da će se aktivirati članak 5., to bi praktično značilo doći na rub trećeg svjetskog rata. Doduše, ne bi se zbog jednog projektila tako nešto dogodilo jer Rusi ne bi gađali farmu usred ničega u Poljskoj. To pokazuje kolika je napetost između Rusije i Zapada."

Kaže da u trenutku pada drona na Zagreb nitko još nije imao definiranu politiku kako će se odnositi prema ratu u Ukrajini. "Nakon bitke za Kijev, politika Zapada prema Ukrajini se bitno okrenula. Do tada je to bilo li-la. NATO je vjerojatno proveo istragu, ali rezultati možda nisu onakvi kakve je NATO htio", rekao je.

Tvrdi da činjenica da je dron prije pada u Zagrebu letio kroz Rumunjsku i Mađarsku pokazuje da su sustavi protuzračne obrane neefikasni. "I dan danas su iznad Poljske i Crnog mora NATO avaxi - leteći radari i oni su morali snimiti projektil i znaju tko ga je lansirao. Zašto se nije obavijestilo države - to je pitanje na koje nismo dobili odgovor. U međuvremenu smo saznali da Hrvatska namjerava kupiti PZO sustave (sustave protuzračne obrane, op.a.)", dodaje.

Hoće li ikad biti objavljen rezultat istrage o padu drona u Zagrebu?

Galić ističe da je u Zagrebu pao projektil veličine MIG-a 21 i nitko nije stradao, a da je u Poljskoj pao puno manji projektil i poginulo je dvoje ljudi.

"U ingerenciji vlade je da otkrije informacije o tome, ne u ingerenciji DORH-a. Ne mogu reći hoćemo li ikad saznati, ali u skoro vrijeme nećemo ništa saznati jer se više nitko time ne bavi. Ne bi se o tome više uopće pričalo da nije bilo tog nesretnog događaja u Poljskoj. Svi su redom krivo reagirali dok nije došlo do Amerikanaca. Oni su spustili loptu", smatra Galić.

Pročitajte više