Vojni analitičar: Rusi žele stvoriti sliku da oni pobjeđuju, ali to ima rok trajanja

Foto: EPA

Vojni analitičar Goran Redžepović na N1 televiziji je govorio o situaciji na frontovima u Ukrajini. Rekao je da je važno sagledati dva aspekta, što se događa na frontu i rusku ofenzivu iz zraka.

"Situacija na frontu je determinirana općom inicijativom koju su Rusi preuzeli na frontu. S ukrajinske strane problem koji dolazi na vidjelo je loše napravljena obrana. Ukrajinci nisu fortificirali svoje položaje, odnosno utvrdili su prednje linije. Kada se Ukrajinci trebaju povući na rezervne položaje, tih položaja nema ili su jako slabo opremljeni i to je trenutno najveći problem Ukrajinaca na frontu", rekao je Redžepović.

"Rusi imaju velike gubitke, ali Ukrajinci gube najkvalitetnije trupe"

"Rusi su uspjeli postići brojčanu nadmoć time što uopće nisu rotirali snage nego su samo dovodili nove snage putem mobilizacije, putem novih ugovora i tako su postigli brojčanu nadmoć", dodao je vojni analitičar.

Govorio je i o situaciji u regiji Herson i istaknuo kako Ukrajinci ne mogu razviti daljnje ofenzivne napade.

"Što je zamisao zapovjedništva u Kijevu? Ne znam, ali Rusi tamo imaju velike gubitke i za sada Ukrajinci uspijevaju vezati neke ruske snage za taj dio i uspijevaju uništiti dio ruskog topništva i mehaniziranih snaga, ali se ti položaji plaćaju visokom cijenom, najkvalitetnijim ukrajinskim trupama odnosno njihovim marincima", rekao je Redžepović.

"Ruska vojska mora pobjeđivati do izbora"

"Cijeli ruski pristup svemu tome je stvaranje slike da oni pobjeđuju, a rok trajanja su predsjednički izbori. Do predsjedničkih izbora ruska vojska mora biti pobjednička, mora ostvarivati dobitke, mora pokazivati svoju moć i to je sigurno ono što se želi postići", pojasnio je Redžepović.

Redžepović je govorio i o ukrajinskim napadima dronovima Belgorodu i Moskvi te ruskom bombardiranju Harkiva i Kijeva.

"Rakete padaju po civilnim dijelovima grada, to je terorističko djelovanje. Rusi su već imali tu ofenzivu prošle godine i nisu postigli neke rezultate, sada su promijenili taktiku, ali s istim ciljevima. Cilj im je da prisile Ukrajince na predaju, što im do sada nije išlo", istaknuo je analitičar.

"Stav je NATO-a da Ukrajinci imaju pravo koristiti sve raspoloživo naoružanje i na teritoriju Rusije", dodao je.

Pročitajte više