Što se događa na dubrovačkom nebu?

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL, Shutterstock, Montaža: Index

UKUPNO osam je američkih vojnih aviona sinoć sletjelo u Zračnu luku Dubrovnik radi dolijevanja gorivom.

>>VIDEO Američki vojni avioni letjeli iznad Dubrovnika u niskom letu

O samom slučaju više su napisali iz Ministarstva obrane RH.

Evo što kaže MORH

"U sklopu obučnih aktivnosti u ponedjeljak je tijekom večeri, u Zračnu luku Dubrovnik sletjelo 8 aviona F-18 radi popune gorivom", objavilo je Ministarstvo obrane.

Ovakvi posjeti savezničkih lovačkih aviona uobičajeni su u NATO savezu, a osobito u područjima u kojima aktivnosti provode zračne snage i lovački avioni američkog mornaričkog zrakoplovstva (US Navy) i marinskog korpusa (US Marine Corps), priopćio je MORH odgovarajući na upite vezano za avione na dubrovačkom području.

Posjet i opskrba gorivom provode se u zračnim lukama država članica Saveza u kojima se time najmanje remeti civilni zračni promet i koje imaju potrebnu infrastrukturu te sposobnosti potrebne savezničkom zrakoplovstvu. Američki nosač aviona George H.W. Bush provodi redovite aktivnosti u Sredozemnom moru, stoji u priopćenju Ministarstva.

Tri vojna aviona i u petak patrolirala iznad Dubrovnika

Također, tri vojna zrakoplova intenzivno su u petak patrolirala iznad Dubrovnika, kao i na ulazu u Jadransko more.

>>Tri vojna aviona intenzivno patrolirala iznad Dubrovnika

Jedan od zrakoplova nije bio identificiran na radaru, drugi je pripadao Mornarici SAD-a, a treći, onaj na Otrantu, pripadao je Obalnoj straži Poljske.

Uglavnom, što se to u zadnje vrijeme događa na nebu iznad Dubrovnika? Je li normalno da tek tako vojni zrakoplovi dolaze po popunu goriva na civilni aerodrom? Stoji li iza toga nešto više, eventualno neka poruka vezana uz parlamentarni summit Krimska platforma na kojem je sudjelovala predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi?

Šćuric: To je normalna praksa, Dubrovnik je zadnja zračna luka prema istoku

Zrakoplovnog analitičara Alena Šćurica nazvali smo da ga pitamo je li ovakvo nešto poput događaja od sinoć praksa i u Europi.

"To je normalna praksa, mi smo NATO zemlja i avioni NATO članica mogu sletjeti bilo gdje, dakako uz najavu. I naši zrakoplovi to čine u nizu europskih zemalja. To rade i naši helikopteri kad idu prema zapadu, samo najave gdje će točiti gorivo. Sve što treba napraviti jest administrativni postupak najave", objasnio je.

"Dakle, to je standardna priča u zemljama članicama NATO-a. Tako da ovi zrakoplovi mogu točiti gorivo na civilnim zračnim lukama, kao i na vojnim aerodromima. I to jest poanta NATO-a, takvo što nitko ne može zabraniti", kazao je.

Ističe kako je Dubrovnik zadnja zračna luka prema jugu i istoku.

"Dubrovačka zračna luka se ponekad koristiti za prelete prema Grčkoj, Rumunjskoj, tu je zadnja šansa da napunite gorivo. Vrijedi to i za transportne zrakoplove", dodaje.

Istaknuo je kako takvo što ne treba nikoga brinuti iako je, dodaje, jasno da su građani zabrinuti kad im preko glava prelete vojni avioni.

Avdagić: Netko je zaključio da bi bilo zgodno uz Krimsku platformu

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić objasnio je kako se o jučerašnjem događaju može samo špekulirati.

"Normalno je da NATO izvrši punjenje goriva u drugoj savezničkoj zemlji. Čini se da je sve bilo u sklopu redovnih aktivnosti, to je jednostavno dio savezničkih aktivnosti", govori Denis Avdagić.

"Sve se poklopilo s Krimskom platformom, pretpostavljam da je ipak netko zaključio da bi bilo zgodno da bude baš na jučerašnji dan. Ne mora NATO nikome govoriti da je budan, znaju to svi. Ali iskorištena je prilika da se ukaže kako sve funkcionira u sklopu redovnih aktivnosti", dodao je.

Kazao je da je NATO generalno ojačao djelovanje na istoku.

"Ne treba sad to odmah povezivati s ratom u Ukrajini, iako jasno je da će ljudi sad o tome govoriti. Postoje redovne letačke aktivnosti. No svakako da je ojačano djelovanje NATO-a, posebno istočno krilo s, između ostalih, i hrvatskim osobljem, a sve da bi se dala sigurnost zemljama u blizini Rusije. Da se da do znanja da je NATO tu", zaključio je Avdagić.

Pročitajte više