Vojni stručnjak: Rusi su prokockali priliku, uskoro će izgubiti Donbas

Ilustracija: EPA

RUSKI napad na Donbas je splasnuo i bitka za regiju bit će gotova za dva do četiri tjedna, kaže vojni stručnjak dr. Mike Martin.

"U principu će Rusi ostati bez vojnika, a Ukrajinci će krenuti u protunapad", rekao je Martin, gostujući profesor ratnih studija na King's Collegeu u Londonu, piše BBC.

"Rusi su prokockali priliku"

Rusi su prokockali svoju jedinu priliku da zauzmu regiju, smatra. "Izvukli su sve te razbijene jedinice iz Kijeva, a zatim ih pokušali presložiti za borbu na istoku", kaže.

No one su bile ranjene u borbama za ukrajinski glavni grad, a Rusija ih nije uspjela izgraditi i izvesti "odvažan manevar".

Martin kaže da je došlo do velikog strateškog pomaka u ratu nakon što je Velika Britanija objavila da je cilj istjerati ruske snage iz Ukrajine, uključujući i Krim.

"Vidjet ćemo državni udar"

Dodao je da britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss nije u pravu kada kaže da će trebati deset godina da ruske snage napuste Ukrajinu. "Ruske snage će se urušiti prije toga i vidjet ćemo državni udar", rekao je Martin.

S obzirom na to da je SAD najavio 33 milijarde američkih dolara pomoći za Ukrajinu, to je izuzetno jasan signal namjere, rekao je.

To također znači da su NATO i SAD pretpostavili da Vladimir Putin blefira kada prijeti korištenjem nuklearnog oružja ako NATO nastavi pomagati Ukrajini, rekao je Mike Martin.

Pročitajte više