Vojnički hobi u Mađarskoj: Napadi na Rome

SPECIJALNA jedinica mađarske policije uhitila je u Debrecenu krajem prošlog tjedna četvoricu muškaraca koji su izvršili seriju napada na Rome diljem zemlje. Glava i mozak serijskog ubijanja Roma u Mađarskoj bio je profesionalni vojnik koji je dvije godine služio u mađarskom kontingentu mirovnih snaga na Kosovu, prenosi Reuters. On je preko svojih veza nabavljao moderno i učinkovito oružje kojim su ubijali Rome. Prema izjavama policije kobnu pogrešku učinili su kod posljednje akcije početkom kolovoza.

Podsjetimo, u mjestu Kisleta, 250 kilometara udaljenom od Budimpešte ubijena je Romkinja, a njena kćer je teško ranjena. Ovaj napad se ubrajao u niz napada koji su u posljednje vrijeme potresli Mađarsku, a povezani su s negativnom klimom protiv pripadnika romske zajednice.

FBI zaslužan za uspješno hvatanje ubojica?

Mađarski tisak spekulira da glavnu zaslugu u hvatanju ubojica ima američki FBI, koji je tamošnjoj policiji dao specijalni uređaj za lociranje razgovora s mobilnih telefona. Naime, isti je mobitel korišten u napadima na Rome u jednom baru u kojem su dvojica iz grupe radila kao izbacivači.
Mađarska je policija dugo i bezuspješno tragala za napadačima pa je raspisala visoku nagradu od 370.000 eura za pomoć u hvatanju zločinaca. Policija zasada odbija davati bilo kakve izjave, no nije isključeno da je baš ta nagrada zaslužna za hvatanje zločinačke grupe.

Pročitajte više